Hvem var flyveren på Gul 3

Hvem var flyveren som nødlandet med Gul 3 i Risværsundet
24. mars 1943?

Günther Seraphim, Unteroffizier Jagtgeschwader 5 – “Eismeer”.
Født 18.5.1922
Omkom 10. april 1945 i en nedskytning nær Schweringen syd for Bremen

Jagdgeschwader 5 var navnet på den tyske jagerfly-skvadronen som var stasjonert og opererte i Norge og Finland under andre verdenskrig. Skvadronen med tilnavnet Eismeer (ishav) brukte hovedsaklig Focke-Wulf 190 og Messerschmitt Bf 109 jagerfly.

Jagdgeschwader 5 Eismeer er registrert med 3.200 nedskutte fiendtlige fly. Flygeresset Major Heinrich Ehrler stod alene for 208 av nedskytingene.

Tapene Eismeer hadde var relativt lave i forhold til de skadene de påførte fienden. De hardeste kampene var i Nord-Norge og Finland der de kjempet mot overveldende russiske styrker. Ofte kjempet 20–30 tyske jagefly mot så mange som 100–200 russiske jager og bombefly. Skvadronens tap under krigen var minst 380 mann. Dette tilsvarer at alle mannskapene ved skvadronen ble byttet ut 2 ganger i løpet av krigen.

Vi vet lite om den unge piloten Günther Seraphim. Han var født i Brandenburg i 1922 og han var 21 år da han nødlandet i Nord-Trøndelag. Seraphim tjenestegjorde i staben i IV-gruppen i Jagdgeschwader 5.

IV-gruppen var stort sett forlagt på Lade flyplass under hele krigen, men de turnerte også til andre flyplasser i området

Günther Seraphimer er registrert med andre uhell i Norge i 1943. Ved et tilfelle vippet han rundt med flyet under landing på Ørlandet, og ved en annen anledning var han besvimt i cockpit når han landet på Gossen flyplass (Aukra) på grunn av bensindamp i cockpiten.

.

 

Han fløy ved disse anledningene som vingmann for Gruppenkommandeur for IV/JG5 Hauptmann Hans Kriegel.

Det er store huller i Seraphims videre karriere under krigen.

De tyske gravmyndighetene kunne fortelle at “Feldwebel Günther Seraphim, født 18. mai 1922, falt når hans fly ble skutt ned og krasjet nær Schweringen syd for Bremen 10. april 1945. Kroppen hans ble funnet liggende ved siden avflyet.” Han var da straks 23 år, og ble begravd nærheten av Bremen.

Hva han gjorde i Tyskland på denne tiden, og hvorfor han fortsatt er oppført å tilhøre Jagdgeschwader 5 på dødsattesten har det ikke vært mulig å finne utav. En mulighet er han var tilbakekalt til “forsvar av Riket” - Reichsverteidigung, som mange ble mot slutten av krigen. Kanskje vil vi aldri finne svar på dette.

Günther Seraphim var sammen med Birger Blikø og søsteren Frida da han kom tilbake for å være med på hevingsforsøket i 1943.

Flyet ble ikke funnet dengang.

Januar 2013:

PS. Broren til Seraphim er i livet i Tyskland. Han har hørt at vi har funnet og skal restaurere flyet til broren. Han har ytret ønske om å få komme og se maskinen, noe vi selvsagt har sagt ja til.

  xxxxx