Reportasje fra Mo

Restaurering av Daimler Benz 605 på Mo i Rana.

     

Skal bli nesten som ny igjen!

Sakset fra RanaBlad 22. Januar 2011 og noe forkortet.

I andre etasje på MoMeks verksted står det en motor som har ligget nesten 70 år i sjøen. Den skal bli nesten som ny igjen.

De medtatte og rustne restene av en flymotor fra det fryktede tyske jagerflyet Messerschmitt Bf109 G-2 – tyskernes svar på engelskmennenes Spitfire- er i ferd med å bli plukket fra hverandre inne i Mo Industripark. Spesialverktøy må til for å løsne noen av skruene.

Plukkes i stykker

Mange av delene ser ut til å ha tålt oppholdet i vannet utrolig godt, og entusiastene som har gått løs på demonteringen er imponert både over hvor lite ødelagt motoren er, og over hvor avansert den er konstruert.

Dette er en spesiell sak, sier Jan Petter Arntzberg, som sammen med Bjørn Olsen, Stein Rosendal, Remi Anbakk, Bjørn Einar Bjørnå, Arnold Hansen og Tor Vidar Skar er i sving med å plukke vidunderet fra hverandre. Terje Arntzberg er også med på laget som har påtatt seg å få den gamle flymotoren i stand igjen.

Noen av dem var med til Vikna da flyet ble hevet, reingjort og demontert. Det var da de fikk tilbud fra konservatoren ved flymuseet om å bygge opp motoren igjen.

Vi sa ikke ja straks. Vi måtte ha to ting klart. Det ene var lokaler, og det andre at vi ikke måtte ha noen tidsfrist, sier Stein Rosendal, som er svært takknemlig for at Wiggo Dalmo i MoMek også syntes dette var et spennende prosjekt, og tilbød plass i verkstedet.

I høst kom motoren til Mo. En Daimler Benz motor på 1475 hester og et slagvolum på 35,7 liter. Dette er en omvendt V-12-er. Sylindrene henger opp ned. Det er en uvanlig konstruksjon. Det ble gjort for at flygeren lettere kunne se over motoren, forklarer Jan-Petter Arntzberg.

 

 

 

Det lyser i øynene på motorentusiastene som ikke legger skjul på at de er mektig imponert over konstruksjonen. Motoren ble nemlig konstruert på 30-tallet.

Gjennom motoren gpr det et rør som ender midt i propellen, som flygeren kunne skyte gjennom. En 20 millimeters kanon var montert i flyet som i tillegg hadde mitraljøser. Under vingene var det ytterligere montert to 20 millimeters kanoner.

Flyhistorien

Det mangler ikke noe når det gjelder dokumentasjon på det tyske jagerflyet. Delekatalogen er på plass, slik at motorbyggerne har oversikt over alle delene og hvordan motoren er oppbygd. Det er tysk, og alt er på stell, sier entusiastene, som tar vare på alle delene og merker dem slik at de kan brukes om igjen etter å ha blitt pusset opp. At det ble brukt millimetergjenger er også en fordel. De brukes overalt i dag også.

For å få satt i stand flyet, foregår det en delejakt over hele verden. Halepartiet til ”Gul 3” er i Ungarn hvor den brukes til mal for fem nye Messerschmitt som skal bygges i forbindelse med flyshow. Midtkroppen befinner seg i tyskland.

Man bytter deler og arbeid over hele verden, sier Stein Rosendal som slår fast at Norge er interessant for veteranflymiljøet på verdensbasis. For her finnes det forholdsvis mange flyvrak som kan restaureres.

Målet for Norsk Luftfartsmuseum er å få til en helhetlig framstilling av krigen. Det er tatt vare på mange Messerschmitt –fly, og mange flyr. Vi ønsker å fortelle historien om norsk og utenlandsk flyging under krigen og har også tatt vare på et russisk fly. Det er tilfeldig at vi har mye tysk i verkstedet for tiden. Det skal ikke være noe Luftwaffemuseum, understreker konservator Birger Larsen.

 

                                      

          Les mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Daimler-Benz_DB_605