Nyheter 2019

Her legger vi ut nyheter fra fjern og nær. Du er hjertelig velkommen til å sende inn tips og stoff, gjerne med bilder. Vi tar også i mot "gammelt nytt" som kan være av interesse for nye lesere.22.12.2019

Årets juleavslutning for dugnadsgjengen ble holdt i verkstedet, hvor det var dekket langbord, mandag 16. desember. 13 medlemmer møtte opp og fikk servert god julemat og drikke.

Ungdommene søkte ly under vingen mens de ventet på at alt skulle bli klart.

Også i 2019 endte antallet dugnadstimer på rundt 6000. Tallet har vært nærmest likt for de siste årene.
13.11.2019

For de uinnvidde kan det opplyses at apparatene på bildene er manulle printere for å lage sjablonger som brukes til merking.

Den til høyre lager bokstaver som er 1" høy, mens den som er avbildet under lager bokstaver som er 3/4 " høy. Vi fikk overta redskapen fra Starfightergutta som ha fått dem på stasjonen.

Den første prøven.
12.06.2019

Tirsdag 11. juni markerte vi avslutningen av vårsesongen 2019 med den tradisjonelle grillkvelden for de som har drevet med restaureringsarbeidet i verkstedet og noen av støttespillerne.

Vi var 15 stk benket rundt arbeidsbordet i verkstedet. Bordet var for anledningen ryddet og dekket med duk. Aldersspennet var fra 18 år til godt over 80.

Elevene fra flyfag så fram til å kunne reise hjem på sommerferie, og vi ønsker dem god tur og vel møtt til høsten. Klikk på bildene

                  xxxxx

15.05.2019Torsdag 15. mai 2019 feiret Norsk luftfartsmuseum 25 år. I den anledning var det sendt ut invitasjon til stort bursdagsselskap i Cafe Gidsken.

Direktør Hanne Jakhelln ønsket de fremmøtte velkommen og orienterte orienterte om planene for den videre utviklingen av museet. Når alt er i boks vil vi se store forandringer, kanskje mest utvendig denne gangen. Som museum er det spennende tider vi går i møte!

Styreleder for museet, Ole-Henrik Hjartøy hadde også noen velvalgte ord og lykkeønskninger til bursdags-barnet. Han var også inne på det som ligger ikke så langt fram i tid med "Kald krig" og Anlegg 96, og forsikret forsamlingen om at vi vil se noen store forandringer om ikke så altfor lenge.

Fra Nordland fylke hilste fylkesråd for kultur, Åse Refsnes, og forsikret om at fylket kom til å støtte opp om museet og arbeidet som skal skje framover.

Så var det kaffe og kaker, og mye mimring om forgagne tider slik det pleier å være når  godt voksne møtes over kaffekoppen.

På vegne av de innbudte vil jeg rette en stor takk til Norsk Luftfartsmuseum for et hyggelig arrangement.

30.04.2019

Verdens første elektriske modell helikopter

Ishimasa Sky Lark EH 1

For litt siden gikk Stein-Ivar Moe bort. Han var en ekspert på å restaurere instrumenter og fly- elektronikk. Man må vel kunne si at han var litt av en elektronikk freak.

Bland de ting han etterlot seg var verdens første radiostyrte elektro helikopter Ishimasa Sky Lark EH 1 fra 1980. Helikopteret er komplett med alt utstyr. Det drives av 2 Mabuchi 540 børstemotorer som får strøm fra et 8 cellers NiCd batteri på 1100 mAh. Det gav en flytid på 2 minutter. Helikopteret kunne også flyes med lang ledning fra et 12 volts bilbatteri. (Å fly med lang ledning var for øvrig ikke noe nytt. For 80 år siden utviklet Arthur Young Bell 47 med modeller som fikk både strøm og styresignaler fra en lang ledning.) Motorene ble regulert av en skyvemotstand. Elektroniske fartsregulatorer var enda ikke kommet. Stein-Ivar var litt forut for sin tid. Han har laget en batteri-eliminator (BEC) til mottakeren og servoene, og unngikk dermed å fly med eget mottakerbatteri.

Rotorhode på helikopteret er etter Bell – Hillers system.

Sky Lark EH 1 ble ingen salgssuksess, og det finnes derfor svært få av typen igjen.

12.04.2019     

Ju 52 som står i utstillingen har hatt en propeller med diverse skavanker. Nå har vi fått en ny propeller av riktig sort og av god kvalitet.

.........

Når flyfagelevene har gått over den, skal den på plass på flyet.Dette var nyhetene fra 2018

12.12. 2018
På siste styremøte i Norsk Luftfartsmuseum fikk styret en omvisning i Anlegg 96 på Bodø Hovedflystasjon. Museet har fly som ikke er i utstillingen plassert forskjellige steder på flystasjonen, og Anlegg 96 er ett av stedene. Flyene vil kunne bli en del av en fremtidig "Kald krig" utstilling.

Dassault Mirage III E

Saab J 32 Lansen

Saab 35 RF Draken

Oppestående Northtrop F-5A Freedomfighter.

Og en av to som kneler.

Mig 21

Honest John, artillerirakett fra 50-60 tallet. Kunne levere atomvåpen.16.09.2018

De siste årene har Norsk Luftfartsmuseum en gang utpå høsten invitert til «Åpen dag». I år hadde noen funnet på en annen vri. Bildet av annonsen forteller hva opplegget går ut på. Når «åta» gratis adgang var tatt bort, var vi spente på hvordan folk ville reagere på tilbudet.

Verkstedet var BLHFs ansvarsområde, og det var stort sett Ketil og Arvid som skulle holde fortet sammen med Ivan som laget ny motorcowling til Me 109 inne på snekkerverkstedet. Gunnar var i museet og tok seg av sin kjære Norseman sammen med Peter. Konservator Mike skulle ha oversikten over det hele, og var mye frem og tilbake, før han til slutt endte opp med å tilbringe mest tid på verkstedet. I tillegg kom en fra Saab Safir-gruppa og begynte å montere på plass delene som var tatt av motoren til Safiren. Det er nå endelig bestemt at motoren skal sendes til Danmark for overhaling. Med andre ord: Det var ingen ting å utsette på bemanningen og kompetansen til verkstedgruppen.

I tillegg var en PC og et stort TV koblet opp og kjørte Power Point prestasjoner som viste hva BLHFs medlemmer har bedrevet i de årene foreningen har bestått. Det startet med berging og innsamling av vrak og deler. Medlemmene og hjelperne deres var bokstavelig høyt og lavt, mest i Nord-Norge, for å sikre seg verdiene som egentlig lå tilgjengelig for rov og ran. Det fortsatte med bygging av div. replicas, restaurering og ikke minst å lage nye deler til erstatning for det som var ødelagt eller manglet.

Nettverksbygging og bytting av varer og tjenester med institusjoner i inn- og utland var også et tema som de besøkende fikk en innføring i, og som de fant interessant.

Rundt kl 1230 kom de første besøkende, og vi ble fort klar over tendensen: Dette ble en familiedag med noe stort og masse smått publikum. Ungene nede i barnehagealder er vant til å bruke »innestemme», så ungestøy var et fraværende problem, og det var utrolig hvor vriene spørsmål småtassene klarte å stille. Som formidler med button »Bare spør» på skjorta var det bare å skjerpe seg. Noen av barna hadde data-spill med fly hjemme, og de lurte på om Messerschmitten kunne utføre samme øvelsene som flyene i spillet. Når svaret var nei, kom motspørsmålet «Koffør det»? Det var noen ganger jeg følte at den tynne isen jeg til tider beveget meg på med ett ble enda tynnere.

Det var artig å se at dette ikke i hovedsak var en far/sønn greie. Mor og søster var i høyeste grad med. Mitt inntrykk var at mødrene satte mest pris på historien bak foreningen og bakgrunnen til flyene, og hadde de beste spørsmålene i den sammenhengen. Fedrene var tradisjonen tro mest opptatt av det tekniske. Først etter kl 1530 begynte trykket å avta.

Alt i alt en svært interessant dag.

Det var veldig populært både for store og små å få  ta en titt i cockpit til Me 109. Det som var spesielt med denne dagen slik vi i verkstedet opplevde den, var at det var mest familier med små barn som besøkte oss. Informasjonen måtte derfor legges opp deretter.

En annen sak var at det var mange mødre blant de besøkende, noe som ikke er helt vanlig, men ikke desto mindre svært hyggelig. Alle ga seg god tid, det kom mange gode spørsmål både fra ung og gammel. For oss som representerte museet ble det en hyggelig dag.15.07.2018

Tweet'en ble tatt ned fra utstillingen og plassert utendørs for å gi plass til U2 da den ble flyttet fra sivil til militær avdeling på museet. Nå er den flyttet og satt opp som blikkfang utenfor flysimulatoren.

For en periode var Tweet'en det første jetflyet som norske flyelever fikk prøve seg på i USA. Den var ikke særlig sprek, og til tider kjedelig å fly i følge mine kilder.13.06.2018

I går, 12. juni, hadde vi vår tradisjonelle sesongavslutning med grillmat.

Noen vil nok fortsette å arbeide litt utover i juni, bl.a. skal motoren til Me 109 monteres.12.01.2018

U2 manglet på den ene siden et deksel i overgangen mellom forkant av vingen og skroget. Gunnar har laget ei form av glassfiber for å kunne lage et nytt delsel.

   nnnnn

Dette var nyhetene fra 2017

12.12.2017
From: Mike Fowler <mikefowler@avnet.co.uk>
Date: 2017-12-10 14:05 GMT+01:00
Subject: LN-PAT
To: Bodø Luftfart <blhfbo@gmail.com>

Dear Gunnar Koch,
What a thrill to receive your email just now, and the wonderful photo.
I had some contact with Kay Hagby back in 2005 and he very kindly sent me a photo of LN-PAT on the ramp in Bodo in 1947 and I treasure it.
At that time he asked me if there was any evidence of green paint on the aircraft because the model was to be painted in either the light or dark green. I am surprised to see your fabulous model painted in blue and would love to know why ?
I enclose a photo of G-LUSC taken just before her first flight on August 26th. I did six hours of flight testing to gather the information required by the authorities and I received my full permit to fly two days ago.
As you can see, the only thing left are the wheel fairings which I have finished polishing and should be painted in the original scheme in the next week or so.
If you have any more history of her time with Widerøe I would be very interested - what sort of flying she did, and also the date that she was sold to Germany.
I will send you some photos of her when the wheel fairings are fitted and she is truly finished.
If it would be of any interest I could make a disc of the whole restoration and send it to you by post.
Thank you so much for being in touch.
My best regards,
Mike.

Her er et bilde av Widerøes gamle Luscombe 8E LN-PAT som selskapet eide på 50 tallet. Flyet var blant annet her i byen (Bodø) og slepte mål for forsvaret. "Flynytt" skrev en legendarisk artikkel om den turen.  Flyet er nå ferdig restaurert og testfløyet av Mike Fowler.  I følge engelske kilder er restaureringsjobben en av de mest omfattende som er gjort på engelsk eide fly.  Blant annet er alle ytre skrogplater skiftet ut.

Klikk på bildet for forstørrelse22.09.2017

Bjørn Meyer fra Tromsø hadde et ærend i Bodø knyttet til museet. I kjent stil benyttet han også noe av tiden med å gjøre noen jobber for oss. Denne gangen fjernet han ødelagte skruer på Jumo 211 motoren og erstattet dem med nye. 

Skruene var herdet og ikke helt enkle å få løs. De måtte bores ut og det ødelagte hullet gjenges opp med en større dimensjon. Så måtte han i dreiebenken og lage tilpassede skruer med en dimmensjon i ene enden og en annen i den andre. 22.09.2017

Sammen med Bjørn Meyer, som kom på besøk fra Tromsø, var en "ny tromsøværing" som vi ikke har hatt på besøk tidligere. Det var engelske Edward Hough (uttales noe i nærheten av "høff"), tidligere professor i kjemi ved Universitetet i Tromsø, nå pensjonist. Som kjemiprofessor er han bl.a. kjent for sine forestillinger utenfor universitetet, hvor han laget underholdning med utgangspunkt i kjemien i form av spektakulære forsøk.

Han har bygd en fantastisk modell av slagskipet Tirpitz, 1 m lang og er med i flymiljøet i Tromsø. Under besøket ville han ha noe og gjøre og Birger satte han i arbeid med deler til Me 109.

En interessant besøkende som vi håper vi får se mer til. 21.09.2017

Det er en viss etterspørsel etter gamle stjernemotorer type BMW 132 eller Snecmakopien av samme. På bakgrunn av en henvendelse fra en potensiell kunde i Tyskland har Birger laget en utstilling, så får vi se om det blir en handel. Tyskerne er ute etter motor, eventuelt motordeler som kan bygges opp til en flybar motor. Deres problem er at de har en Ju 52 som de flyr, men de mangler en reservemotor. På den måten er Norsk Luftfartsmuseum kommet inn i bildet.

Birger kler fortsatt rollen som kremmer når det er snakk om handel selv om han i realiteten lever en noe tilbaketrukket tilværelse.13.09.2017

På Luftforsvarsmuseet er to gamle, tyske kjøretøyer rullet inn i området ved FW 190. 

Kjøretøyet til høyre og under er en Kubelwagen, tyskernes "jeep" under 2. verdenskrig og noen vil si forløperen for Folkevogna.

Nede til høyre er amfibieutgaven, Schwimmwagen, av samme kjøretøyet.

Begge er utlånt fra Forsvarsmuseet, og har stått på lager der. De er begge i en veldig fin stand. 

Klikk på bildene for forstørrelse.

https://no.wikipedia.org/wiki/Kubelwagen

https://no.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Schwimmwagen

Ved siden av Spitfire er utstilt et alliert kjøretøy, sikkert mindre kjent enn de tyske. Det er en "Brengun Carrier" som ble mye brukt som oppklaringskjøretøy. Mannskapet hadde den utakknemmelige oppgaven å kjøre først under framrykning og opprette kontakt med fienden. Man kan si at kjøretøyet er lett pansret, dvs. at det gir en viss beskyttelse mot ild fra håndvåpen. Kjøretøyet var i bruk i "Den norske Tysklandsbrigaden".

Les mer: https://no.wikipedia.org/wiki/Universal_carrier06.09.2017

Det jobbes fra tid til annen med oppgradering av verksted og utstyr. Noe av det gamle verktøyet som fortsatt kan brukes får en oppgradering som disse to søyleboremaskinene. Roy har montert nye, godkjente brytere på begge maskinene og de tilfredsstiller nå kravene til sikkerhet. En stor utgift spart!

Den gamle platesaksa har vært moden for utskifting en tid. BLHF bestemte seg for å kjøpe inn en ny og moderne saks for egne midler. 

Vi regnet med at museet ikke kunne legge 38.000 kr på bordet på slutten av et hektisk år. Men underet skjedde, Mike tok regningen over sitt budsjett.15.06.2017 ......    

Tirsdag 13 juni markerte vi slutten på vårsesongen 2017 med den tradisjonelle grillkvelden. Foreningen spanderte mat og drikke på de som har vært med og gjort en innsats siste halve året.

3 av ungdommene fra Flyfag er ferdige med utdannelsen og skal prøve å få seg lærlingeplass, så for dem var det trolig siste samling.

Selv om det er sommerferie så er det sikkert noen som fortsetter å jobbe, bl.a. for å få Me 109 mest mulig ferdig før vingene og diverse deksler kommer.

God sommer til alle.

    

01.06.2017
Klikk på bildet så blir det større.

Fra Gunnar Koch

Hei,

Her er et bilde fra tyskerflyplassen tatt fra haugen bak Rønvik Sykehus av min far Kaare Koch omlag 1950  Min far var ivrig amatørfotograf  og en av de første i byen som begynte med farvefilm.  Midt i bilde ser vi peilestasjonen som lå der fjernvarmeanlegg nå står. Bak den er Mannesmannhangaren som ligger der Sveins Auto nå holder til. Ved Skjæringa, Bodøelv står to store skur. Ved Gamle riksvei, City Nord, står et mørkt flyskur - etter flyfoto fra 1946 med splintvegger.  Midt ute på Prærien står 2 flyskur.  Gamle brannstasjonen har fortsatt tårnet i behold, og ved gamle stadion står kassernene. På toppen av Hangåsen er muligens en tysk radar

Hilsen Gunnar

01.06.2017

Mick Shepherd og 4 lærlinger fra RAF museet kom på noen dagers praktikantutveksling.  Under ombyggingen av museet hadde en lift kjørt inn i flapsen til Junker Ju 52 og laget en stygg bungel.  RAF gjengen tok av flapsen, tok ut det skadde panelet og naglet på plass et "nytt" panel hentet fra en av våre mange vrakdeler.  Det er godt og ha en stor vraksamling.  Etterpå satte de på plass formingslister på vår Norseman LN-PAB. Listene er frest ut av Philip Gregory, en irsk flymekanikker som arbeider på 330 skv. Bortsett fra å være flymekanikker er han utdannet snekker, og jobber hos oss på fritiden. Den eneste jenta i fokken, Maddie,  fikk også jobbet sammen med Ketil på Messerschmitten.

Konservatoren vår, Mike, tok seg godt av de engelske gjestene, og viste dem Saltstraumen, Widerøes verksted, Starfighterens Venner og Flyfag skolen.

19.05.2017

Om "Finnmark A5"

Bilder av "Finnmark A5"15.05.2017

Klikk på bildet for forstørrelse.

Medlemmer av Den Britiske Luftfartshistoriske Forening, "Air Britain", besøkte Norsk Luftfartsmuseum fredag 12. mai. Konservator Mike Loftus, assistert av et par medlemmer av Bodø Luftfartshistoriske Forening, orienterte om Norsk Luftfartsmuseum og samlingene. 

Engelskmennene, som reiser verden rundt og besøker flymuseer, ga uttrykk for at de likte det de så. Her er de fotografert foran Ju 52 av Mike Loftus.

Air Britain:15.05.2017

1. april 2017 ble Framneslia flyplass, Narvik lagt ned av Avinor, lenge før Hålogalandbrua er åpnet. Det var denne bruforbindelsen over fjorden som skulle gjøre reisetiden til flyplassen på Evenes så mye kortere og ikke minst veien sikrere, og dermed overflødiggjore Framneslia flyplass. Slik situasjonen er i dag med nedlagt flyplass og enda lenge til brua åpner, er narvikværingene havnet i en sitoasjon de er lite glad for, selvom det er midlertidig.

Kjøretøyene som hørte til på flyplassen ble gitt til Norsk Luftfartsmuseum. Konservator Mike Loftus og Bernt Olsen-Hagen fra Avinor, var i Narvik og fikk ved hjelp av personell som har tjenestegjort på flyplassen, fraktet materiellet til Bodø hvor det skal inngå i Avinor-samlingen.

Se bilder av Framneslia flyplass.

Hålogalandsbrua

Foto: Mike Loftus


01.05.2017

Nyhetsbrev.

Hele siste uke har vi vært engasjert med å få U-2 på plass i Luftforsvarets samling, og nå er den der! Se bildet.  For å få  flyet og kran inn måtte første Starfighteren, F-5, Safir og Tweet ut.  Så ble flyet og vingene hentet fra Flystasjonen og satt sammen, og på fredag ble flyet heist på plass og festet av et innleid engelsk firma.  På bildet er halehjulet forsatt ute, men det skal inn i skroget.  Av hensyn til balansen måtte flyet stå på halehjulet mens det ble klargjort for heising.  Hovedhjulene ble derimot erstattet med jekker og trukket inn av smarte elever fra Flyfag.  Nå gjenstår bare opprydding og å få inn F-5 og Starfighter igjen.

Siste fase av opphengingen gikk ikke uten komplikasjoner. Da flyet var på plass begynte mange å tvile på om den oppgitte vekten på 1700 kg kunne være riktig.  Det hørtes lite ut for et så stort fly.  Man vil ikke risikere at opphengene var for svake, og det ble besluttet å veie flyet på nytt.  Så startet en vill jakt etter stor nok vekt.  En slik ble omsider funnet, og langt ut på ettermiddagen fikk man endelig bekreftet at vekten var riktig. Den lave vekten skyldes at U-2 er et lett bygd fly og at alt innvendig utstyr er fjernet.  Flyet er bare et tomt skall.

Safiren ble vi plaget med.  De som hadde hengt opp flyet, hadde laget vingebolter som var for store og sannsynligvis slått dem inn.  Den ene bolten lot seg ikke rikke, så vi fikk ikke vingene av.  Flyet ble derfor fraktet på havaritralle inn på flystasjonen og heist med kran over gjerdene.  Portene er for smale for å passeres av fly med vinger. Maskinverkstedet på flystasjonen overtok flyet, og klarte å få ut den gjenstridige bolten.

Det andre bildet er fra tirsdagsjobbingen.  Beina på bildet tilhører Severin fra Flyfag Han ligger på rygg i cockpiten til Messserschmitten og monterer utstyr.

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch

Newsletter

NB:"Flyfag" is a school where they educate aircraft mecanics.


Throughout the last week we have been engaged in getting the U-2 on display in the Air Force collection, and now it's there! See the picture. To get the plane and the crane into the exhibition hall, first the Starfighter, F-5, Safir and the Tweet had to be remowed. Then the hull and the wings were transported from the airbase to the museum and assembled, and on Friday the plane was lifted in place and secured by a hired English company. In the picture, the tail wheel is in “out” position, but it will later be retracted. For the sake of proper balance, the aircraft had to stand on the tail wheel while it was made ready for lifting. On the other hand, the main wheels were replaced with pallets and pulled in by some smart students from Flyfag. Now only cleanup  and getting  the F-5 and  the Starfighter back on display remains.


The last phase of the installation up under the roof of the exhibition hall did not go without complications. When the plane was in place, some of the crew came in doubt whether the stated weight of 1700 kg could be correct or not. It seemed a little too little for such a big plane. We did not want the suspension to be too weak and it was decided to re-weigh the aircraft. Then we started the search for a big enough scale. One was found at last, and late in the afternoon we finally had confirmed that the weight was correct. The low weight is due to the fact that U-2 has a lightweight construction and that all internal equipment has been removed. The plane is just an empty shell.

We had some trouble with the SAAB Safir. Those who had hung up the plane the first time had made wing bolts that were too big and probably forced them in place. One bolt was totally stuck, so we were unable to dismantle the wings. The aircraft was therefore transported to the airbase on a trolley and lifted over the fences by the mobile crane. The gates are not constructed for letting even small planes with wings on get through. The machine workshop at the airbase took over the plane and managed to get  the stubborn bolt out.

The second picture is from Tuesday's job. The legs in the picture belong to student Severin from Flyfag. He lies on his back in the cockpit of the Messserschmitt  assembling some equipment.

Sincerely BLHF
Gunnar Koch21.04.2017

I dag kunne vi se noen av flyene til Luftforsvarsmuseet på "utstilling" i regnet utenfor museet. Årsaken er at inne foregår det en del omrokeringer, bl.a. fordi U2, som hang på den sivile siden, skal opp under taker i den militære delen, hvor den egentlig hører hjemme. Dermed måtte andre fly vike plassen. Det gjelder Saab Safir og Tweet'en.

Starfighteren og F5 Freedom Fighter måtte ta seg en tur ut i friluft for å gi manøvreringsplass for den digre mobilkranen som sto for løftingen inne. Det var en nervepirrende øvelse, uten rom for feilvurderinger. 

 

Litt sladder: Rykter sier at lokale krefter vil jobbe for at Safiren kommer i lufta igjen. Før det må den ha ny motor og gjennomgåes skikkelig før godkjenning. Flyet skal representere Luftforsvarsmuseet og brukes først og fremst lokalt.

Tweet'en er ønsket overtatt av en gruppe flyentusiaster på Ørlandet. De har som mål å få den flybar.

Flyet var i en periode det første jetflyet norske flyelever fikk prøve seg på i USA.

Før så skjer er det en masse papirarbeid som må gjøres. Den tekniske tilstanden vet jeg lite om. 

Today we could see some of the aircrafts at the Air Force Museum at "exhibition" in the rain outside the museum. The reason is that there will be some reorganization of the exhibition. The U2, which hung in the civilian wing of the museum, is being transferred to the military exhibition where it really belongs. Thus, other aircrafts had to be removed. This applies to the Saab Safir and the Tweet. The Starfighter and F5 Freedom Fighter had to go temporary outside to provide the maneuvering space for the tall mobile crane that was needed for the lifting. It was a nervous exercise, without room for error assessments.

A little gossip: Rumors say that local interests will try to get the Safire airborne again.. Prior to that, it must have a new engine and undergo proper approval. The aircraft shall represent the Air Force Museum and be used primarily locally.
The Tweet is wanted by a group of airplane enthusiasts at Ørlandet Airbase. They intend to make it flyable again.

The plane was for a period the first jet plane Norwegian pilot students met in the United States.
Before an eventually handover, there is a lot of paperwork that has to be done. I know little about the technical condition of the Tweet..

Saab Safir

Tweet

Starfighter

F5 Freedom Fighter14.03.2017

Fra tid til annen mottar Norsk Luftfarts-museum litt spesielle gaver. Siste objektet i så måte er en CryoWing Roamer drone. Dronen er gitt av Norut til Norsk Luftfartsmuseum. 

Som alle andre fly som kommer inn til oss. er det ting som må fikses, men dronen er nå klar til opphenging. Den er et tomt skall der alt kontrollutstyr er fjernet.

Om dronen:

Vingespen                                    3,80 m

vekt med max last                       30 kg

Nyttelast                                      15 kg

Flytid                                             5 timer

Rekkevidde                                500 km

Motor                                          Zenoah

Dronen er 10 år gammel, et langt liv til drone å være. Den har opererte både på Sydpolen og Svalbard, og blitt brukt  til å telle både pingviner og sel.  I tillegg har den blitt brukt under oljevern øvelser.

Dronen er stort sett basert på modellflyteknologi.  Den var selvstyrt etter forhåndsprogrammert rute, og navigerte med GPS. Den ble startet fra katapult og buklandet etter endt tur.

Trykk på lenkene for mer informasjon.

Lenke 1

Lenke 217.02.2017
       

Vi har funnet nytt om et veteranfly på vei til Norge.

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch

Se vedlegg.