Larsen Spesial

Norsk Luftfartsmuseum skal om litt i gang med å restaurere Carl Larsens hjemmebygde fly. Flyet omtales vanligvis som Larsen Spesial eller Larsen II, men i den tekniske beskrivelsen av flyet kalles det "LN-11, The Maverick".

12.06.2020
Av Gunnar Koch.
Carl L. Larsens Spesial II, LN-LMI
 
Flyet var Norges første hjemmebygde helmetall fly. Det ble registrert i 1952. Larsen sier i et intervju at han fløy det først i 1954 med en motor lånt av Viggo Widerøe. Larsen bygde om flyet en rekke ganger. Vi har det meste av flyet, men noe mangler. Det er toppen av sideroret, høyderorene og noen luker. Det største problemet ser ut til å bli cockpiten. Den er tom. Vi har et dårlig bilde av instrumentpanelet. Hvis noen har bilder av cockpiten og spesielt instrumentpanelet fra den gang flyet hadde registrering LN-LMI, og kan låne oss dem, vil det være til stor hjelp. Vi har epost "blhfbo@gmail.com".

 

               

 
LN-11 var ikke Larsens første prosjekt. Han var i gang med et hjemmebygge før krigen. En del av sveisearbeidet ble gjort ombord i hvalkokeriet "Lansing" i Sørishavet. Det ble brent da han kom hjem fra krigen.
 
Bildet av flyet i grått viser det etter prøvemontering ved ankomst til Bodø. Her er også et bilde av Larsens siste prosjekt et lite jetfly. Våre kilder forteller at skroget sist ble sett utendørs på Gardermoen. Vet noen noe mere om det?

 

                

Bilder av Larsen viser at han fløy med fallskjerm.

Klarer noen å identifisere fallskjermen på bildet?