Hjemkomst

Ju 88--en flyktning vender hjem.

 

Søndag 7. desember 2008 ankom JU 88-skroget til verkstedlokalene i Olav V gt 120. Kroppen kom med trailer fra Ungaren, hvor den er blitt restaurert. Det var litt av en jobb å få den lange sigaren ut av traileren og inn på verkstedet.   Arbeidet med det som skal inn i flyet og det som skal utenpå er startet. Begivenheten skal markeres helga 17-18 januar, med besøkende fra både Tyskland og Ungarn.

 

 

   
 
Klikk på bildet så får du en større versjon.    
   
 
     
     

 Foto: Arvid M 

 

Markering av hjemkomsten til Ju 88 17. januar 2009.

Lørdag 17. januar ble den offisielle feiringen av hjemkomsten til Ju 88 fra Ungarn avholdt i lokalene i Olav V. gt. 120. Det var mange innbudte som på et eller annet vis har hatt tilknytning til flyet. De som hadde vært med å berge vraket fra Kinnarodden i Finnmark og få det til Bodø, de som her i Bodø har restaurert deler av inventaret, representant for Deutsches Technikmuseum i Berlin som har betalt brorparten av kostnadene ved restaureringen i Ungarn og representant for International Aviation Museum Foundation i Ungarn som har utført restaureringen av skroget slik det fremstår i dag.

To eks. direktører ved Norsk Luftfartsmuseum og nåværende direktør stilte også opp. Det var  representanter fra miljøet i Trondheim, Tromsø og fra Banak til stede.

De sistnevnte har  stor ære for den innsatsen de har gjordt forbindelse med berging og restaurering.

    

Det er beundringsverdig at de som bor så langt unna NLM fortsatt har interessen og entusiasmen i behold.

Direktør Sven Scheiderbauer og konservator Birger Larsen takket begge i sine taler Deutsches Technikmuesum Berlin, ved Dr. Dr. Holger Steinle, for godt samarbeid vedrørende restaureringen av to Ju 88 ( en til dem og en til oss), og Karl Bircsak fra International Aviation Fundation i Hereg i Ungarn for svært godt utført arbeid.

Etter at markering og fotografearing nede i verkstedet var over, ble det servert kaffe og kaker i kaffebaren. Dagen ble avsluttet om kvelden med en middag i regi av NLM ombord på "Gamle Salten.

     
 

Begge bildene: Direktør Sven Scheiderbauer og konservator  Birger Larsen takket samarbeidspartnerne i Tyskland og Ungarn for godt samrbeid.

Foto: Arvid Mart.

 

Fra venstre: Karl Bircsak -Ungarn, Holger Steinle - Tyskland, Kjell Lutnes-tidligere direktør NLM og Sven Scheiderbauer - direktør NLM. På podiet Birger Larsen.

Foto: Gunnar Koch  

     
 

 Instrumentbordet er langt på vei restaurert, og ble satt inn i anledning feiringen. Også noe av sidepanelene va på plass.

Foto: G. Koch

 

Kjell Lutnes var direktør da beslutningen om berging og restaurering av Ju 88 ble tatt. Her i samtale med Dr. Dr. Holger Steinle fra Deutsches Technikmuseum i Berlin.

Foto: Arvid Mart

 

     
 

NLM's første direktør, Arne Qvam, i midten, flankert av til høyre  NLM's andre direktør Kjell Lutnes og til venstre nåværende direktør Sven Scheiderbauer.    

Foto: Arvid Mart     

 

Til slutt var det samling rundt kaffebordene.

 Foto: Arvid Mart