Junkers Ju 88 D1

 


                      

Tilbake i Olav V gt. 120 i Bodø

Den offisielle mottaksseremonien ble holdt 17. januar i Bodø med representanter både fra Teknisk Museum i Berlin og fra flyverkstedet i Hereg til stede

8. desember mottok Norsk Luftfartsmuseum den ferdig oppbygde flykroppen til Junkers Ju88 D-1 Serienummer 088 1203 fra verkstedet i Ungarn. Oppbyggingsprosjektet er et samarbeid med det tyske tekniske museet i Berlin.

Vårt fly var ett av to Junkers-fly berget fra Mehamn-området i 1999 og 2001. I februar 2004 ble flykroppen sendt til Karl Birczak`s restaureringsverksted i Hereg, Ungarn. Der skulle den brukes som mal i gjenoppbyggingen av tyskernes Ju88 G-1 som allerede befant seg i Ungarn.

Etter bruk ble så kroppen til 1203 igjen satt sammen, reparert og sendt tilbake til Norge pr. lastebil. Installeringen av detaljer inne i skroget har allerede startet.

 

      

Prosessen med oppbyggingen av flere hoveddeler til flyet fortsetter i Hereg. Nå er det haleflaten med høyderor som gjenoppbygges. Ennå står igjen å framforhandle en løsning på oppbyggingen av vingene.

Siden innredningen av skroget i første omgang vil skje på frivillig basis kan det ikke på nåværende tidspunkt settes noen nøyaktig ferdigdato på fullføringen av flykroppen. Muligens er to år et realistisk mål.

Oppbyggingen av flyskroget er blitt gjort til høyeste standard og NLM er svært fornøyd med kvaliteten på arbeidet.

Fra berginga.

Som et ledd i totalprosjektet har NLM også kommet til enighet med Wings Museum, Redhill om restaurering av den ene av de to Jumo 211-motorene til flyet. Forsendelsen av motoren skjedde allerede i januar.

     
I forbindelse med besøket vi hadde fra Ungarn og Tyskland 17. januar 2009, laget Roy Rusten en Power Point presentasjon som viser historien til vår Ju 88. Vi har et rikholdig billedmateriale som han kunne velge fra. Problemet var å bestemme seg for hvilke blider som var mest aktuelle. Resultatet ble en flott dokumentsajon av historien rundt Ju 88.

Roy hadde brent flere CD-plater med presentasjonen, og platene ble delt ut til flere av gjestene. Presentasjonen er på 84 bilder, og kan ta litt tid å laste ned.

Ved å trykke på linken under starter opplastingen.

Historien til Ju 88 - en billedekavalkade.