Filmavisen fra 1945 til 1963

Vi som gikk på kino på 40 og 50 tallet husker godt filmavisene som ble vist før selve hovedfilmen. Utover landet kom Bygdekinoen og var med på å bringe nyhetene ut til folket utenom de større sentraene. Dagens seere må huske at nyhetene hadde vært presentert på radio på forhånd, kanskje uker før de kom på kino, så publikum kjente til stoffet, men det var likevel noe eget å få se hendingene på lerretet. Det at stoffet var kjent, kan være en av årsakene til at filminnslagene er så korte og konsentrerte.

Fra Gunnar Koch

Hei,

NRK har lagt ut alle gamle Filmaviser på nettet med adresse “tv.nrk.no/serie/filmavisen”.   Jeg har gått i gjennom filmavisene fra 1945 til 1963 og listet opp innslagene om flyving slik at man kan gå inn på år og dato og finne det man er interessert i. Se vedlegg.   Her finner man de fleste større begivenheter i norsk luftfart, fly som er i museets samling og en mengde mindre hendelser.  Jeg har også tatt med innslag om Bodø.

med hilsen Gunnar

Jeg skal gjøre det enklere å finne fram ved hjelp av lenker. Det er mye arbeid og vil ta tid. Dessuten har vi huset fullt av feriegjester for tiden.

Arvid M

Seriebeskrivelse

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i årene 1941 - 1963. Bulletinene var produsert av Norsk Film A/S. NRK mottok filmene i 1976 og har siden sendt dem i reprise med jevne mellomrom. Samlingen er dessverre ikke komplett.

Sendedato på det enkelte program er oppgitt premieredato på kino. Filmavisen blir også referert til som Norsk ukerevy, Norsk filmrevy og Ukerevyen. Blant kommentatorstemmene hører vi Egil Nakling (krigsårene), Halfdan Hegtun, Rolf Kirkvaag, Andor Birkeland og Knut Jørgen Erichsen.

Det er viktig å understreke at Filmavisen i krigsårene var en del av okkupasjonsmaktens propaganda

Se Gunnars programliste, klikk her.