Fra 2007

 

  Besøk av veteraner.

 

   

6. november 2007 fikk vi besøk av tre Wiederø-veteraner. Alle tre hadde vært mekanikere i selskapet, og hatt sine arbeidsplasser forskjellige steder i Nord-Norge.

I midten Kristian Jakobsen. De to andre har jeg ikke navnet på,  men de var fra Tromsø.

Vi holdt på med å sette  sammen P&W 1340, og de kunne gi noen tips til ungdommene, selv om de ikke hadde skrudd på denne motortypen siden 1967. Artig for alle parter med slike besøk.

     
 
 
Norseman

 

I mars 2007 ble følgende artikkel skrevet om vårt Norseman-prosjekt. Dengang så vi for oss at vi skulle få jobbe med maskinen og gjøre den ferdig. Det vi ikke viste da var at vi snart skulle få andre oppgaver som måtte prioriteres, og som vi har jobbet med siden. Vi fikk Ju 88 tilbake fra Ungarn, FW 190 kom tilbake fra USA og måtte gjøres klar for utstilling og den siste oppgaven var Me 109 som det jobbes med fortsatt, og hvor mye ennå står igjen. Norseman ble lagret i Hangar 9 i påvente av bedre tider.       

Planen nå er at når bakkroppen og cockpitseksjonen på Me 109 er klinket sammen slik at de kan flyttes og snues, skal vi rydde plass til Norseman i verkstedet. Delene fra Canada får vi neppe se noe til, med mindre vi drar over og pakker dem selv. Noe har likevel skjedd på delefronten. Motoren er bortimot komplett, flotørene har vi kontroll på og div. andre deler har vi fått forskjellige steder fra.

     

 

 

 

Luftsportens dag
     
18. juni 2007    
 I mange år var BLHF med på å arrangere Luftsportens dag. Da stilte alle foreningene som hadde med luftsport å gjøre opp, sammen med Norsk Luftfartsmuseum.   Arrangementet legges opp som et familiearrangement, og store og små får oppleve hva luftsportsbyen Bodø har å tilby.
              
          
     
     

 

 

Motorbytte i felten med eget spesialverktøy.

 

Bilder og informasjon har vi fått tilsendt fra Bjørn Meyer i Tromsø. Dette var det første bidraget vi fikk utenfra da vi opprettet hjemmesida og ba om stoff.

Vi vet ikke når bildene er tatt, men de viser hvordan livet kunne arte seg for datidens flymekanikere. Sånn sett har de en historisk verdi.

Klikk på bildene med ramme så får du et større bilde. Tilbake ved å klikke på pila øverst til venstre på skjermen (returpila).

 

 

 

   
       

Fra venstre:"Harstad-Hansen", ukjent, Arvid Andreassen, Bjørn Børresen og Knut Karlsen

   
 

 

 

 
 
 

 

 

 

En cowling kan brukes til så mangt.

   

Foto: Arvid Andreassen

 

Hans Petter Lund, Bjørn Børresen, Arvid Andreassen og Svein Olav Hansen

 

   
     

 Da vi la ut bildene etterlyste vi i den forbindelse nærmere opplysninger om hvem, hva og hvor. En artikkel i Bladet Tromsø ga oss svar på de fleste spørsmålene.

Motorbyttet fant sted på vannet Store Rosta som ligger i Indre Troms, og bokstavelig talt på grensen til Sverige, men år og dato er ikke nevnt.

Store Rosta er et populært fiskevann, både for nordmenn og svensker. Det var derfor vanlig å fly sportsfiskere inn til vannet.

Slike motorbytter var mekanikerne i Widerøe ikke helt ukjente med.

 

 Flyene var utstyrt med flottører, og når motoren begynte å harke, landet man på nærmeste sjø eller vann. Bildene er tatt av mekaniker Arvid Andreassen.

Flyet var stasjonert på Skattøra ved Tromsø, og ble brukt som ambulansefly, til taxiflyvninger og som reserve i passasjertrafikken.

Det var særlig som ambulansefly Norseman ble anerkjent, og ambulansetjenesten ble støttet økonomisk av Røde Kors. Flyet ble også brukt til å frakte anleggsmaterialer til forskjellige anlegg inne på fjellet, på en sesong opptil 25 tonn.

Havarert Otter LN-IKI ved flytebrygga i Bodø.

Ottern havarerte under landing ved Ørnes den 25.10.1972, og ble slept til Bodø. Det ble reparert og forsatte og fly. Vet noen mer om ulykken, er vi lutter øre. Flyet tilhørte Varangfly-Nordving.

             
     
     En militært registrert Norseman.

Kan noen si hvem, hva og hvor? Flyet er ikke sivilregistrert, men har norsk merking. De to siste bokstavene er trolig AH.

Nummeret under albuen på han som sitter i cockpit er 44/70517.

 

           
     

Det er Oddmund Hustad som står på flottøren.

 

Lørdag 3. oktober 2009 kom denne meldingen fra Andreas Huge:

Hei. Jeg var innom foreningen på åpen dag i dag, og sitter nå her og ser på nettsida deres. I galleriet er det en Militær Norseman. Jeg fant info om den. se link: https://www.f-104.net/norseman.html

På sida det vises til er det masse informasjon om den norskregistrerte Norseman, også flyet over. Takk til Huge.