Fra 2016

Nyheter fra 2016

02.12.2016

Bildet fra snekkerverkstedet viser Ivan og Roy i ferd med å klargjøre vingen til Gronau 9 for påmaling av kjennetegn.  Vingen ble i utgangspunket sendt sørover for å trekkes, men de som skulle gjøre jobben der fikk problemer med både duken og dopen, og gav opp.  Vi fikk vingen tilbake, og Ivan og Roy tok på seg jobben å fullføre trekkingen.  De greide jobben!  Dette er et godt eksempel på hvor viktig det er i museumsverden å holde på kunnskapen om de gamle teknikkene, og ha personell som behersker faget.

Disse to bildene viser Norseman nesten klar for utstilling.  Motordekslene er kommet på,  og propellen kom på plass på 2. forsøket.  Propellen kommer fra minst 3 forsjellige fly. Det er deler fra flyet som havarerte i Novika og ble tatt på land i Storvika i Gildeskål,  en propeller som har stått i hagen til Per Lilleng i Tromsø i 40 år, og et 3. fly. 

Motoren skal stå delvis uten deksler slik at publikum skal kunne se både for og bakside.

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch

27.11.2016

Her er litt nytt.

Britten Norman Islander ser nå nesten komplett ut - utvendig.  I dag kom den siste propelleren på plass.  Den er utlånt fra Flyfag, Bodø videregående skole.  Den var ikke helt enkel, så vi måtte til med litt triksing for å få pitchen riktig.

I uken kom motoren til Norseman LN-PAB på plass, og fikk selskap av en flottør. PAB er nå det tøffeste flyet i utstillingen.  Etter hvert har vi funnet mye deler som vi har satt på,  så flyet begynner å nærme seg komplett, men det er fortsatt en del som mangler.

For modellfly-entusiaster tar vi med bilde av formannens EEO Piper Cub klar til trekking.

Modellen skal ha  strikkmotor.  Den er bygd etter original tegninger fra 50-tallet.

Slike modeller er sjeldne.  De var bygd av tynne balsalister, tålte lite og få av dem overlevde

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch

Tanken er kommet på plass i vingen. Oljekjøleren til motoren skal på plass over helga, og flottøren skal stilles inn i forhold til flyet. Publikum vil bli forbauset over størrelsen på flottørene sammenlignet med flyet.

Klikk på bildet for en større utgave.

Når Islander og Norseman kan fremstå slik de gjør i utstillingen, er det takket være arbeidet til de frivillige fra BLHF.  De har gjort en innsats det står respekt av.18.11.2016.

Tre mann fester en vinge på Gidsken Jakobsens fly "MÅSEN".

Først skal vingen på plass, så kommer ballanseroret med hengsler og bolter. Deretter kommer styrewirene til ballanseroret før vingestagene skal på plass. Stagene ender opp i små luker hvor endefestene er plassert. Trangt og mørkt var det, og jeg syntes jeg hørte tendenser til mørk tale.

21.10.2016

Fra museet.

Denne fredagen ble travel  for oss som jobber frivillig for museet. BMW 132 var klar til å settes på plass i venstre vinge på Ju 52. Til nå hadde det stått en fransk kopi av BMW 132. Med den siste BMW-motoren på plass har vi fått restaurert og tatt i bruk alle tre motorene som ble tatt ned fra JU 52 på Reinoksbreen i Sørfold.

Løfteutstyr, wirestropper m.m. var kommet på plass. Mannskapet besto av konservator Mike Loftus, Ole S. Sørensen fra forsvarsmuseet og 4 medlemmer fra BLHF.

Som om dette ikke var nok, hadde vi en avtale med en som skulle komme og sveise på stativet hvor Jumo 211 skulle stå under oppbyggingen. Dette skulle skje i verkstedet, så det ble en del flying fram og tilbake.

Arbeidet med å demontere franskmannen gikk greit. Vi var spent på hvor fast propellen satt, men den løsnet lett og ble tatt ned. Det samme med eksosanlegget. Som det framgår av bildene sto motorfestet igjen på flyet. Vi kunne ha tatt ned motoren med feste, men valgte det vi mente var letteste måten. 

Før vi begynte med motoren var det litt dødtid som ble brukt til å ta noen bilder av det som skal bli den nye utstillingen. 

Audiovisuelt utstyr som skal monteres i den nye utstillingen. Det blir spennende å se hvordan det virker, og ikke minst hvordan driftssikkerheten blir.

MÅSEN er ikke helt ferdig montert og helt klar for utstillingen.

Twin-Otteren er kommet på plass oppe undet taket.

Ambulansehelikopteret er nytt i utstillingen og har funnet sin plass. Det har stått utenfor hovedkvarteret til Norsk Luftambulanse i Drøbak.

Islanderen ser litt låghalt ut. Det kommer av at vi mangler noen deler til understellet. De kommer på plass snart. 

Ellers er det et flott restaureringsarbeid som ble gjort av medlemmene fra BLHF.

Denne unge damen fra Island åpner punkter i en av kabelgrøftene i gulvet på museet. Det skal monteres kontakter og annet utstyr i gulvet.

Til høyre har de hengt opp en av mange prosjektører som skal skape liv i utstillingen.

Motorbukken.

Fester for motoren ble flyttet og forsterket. Nå kan vi snu motoren 360 grader når vi skal jobbe med den.

BMW 132

Denne motoren er for meg "jentemotoren". Det er stort sett jenter som har utført restaurerings-arbeidet, og det arbeidet de har gjort er førsteklasses. Noen gutter og jenter har vært med stykkevis og delt, mens den harde kjernen av jenter holdt ut.

Når motoren endelig kommer på plass, vil jeg rette en stor takk til Sandra, Dina, Marte, Therese og Signe. Dere sto på i to, noen i tre år for å gjøre ferdig det dere hadde begynt på. 

En gutt, Kennet, bør også nevnes og gis litt av æren.


Noen av delene på motoren ble fjernet. John, i gul lue, og Roy i aksjon.

Til høyre: Mike løsner propellen ved hjelp av en tersj. Han hadde planlagt hvert trinn i operasjon BMW 132 nøye. Derfor var det heller ingen store overraskelser under veis.


John og Ole Sigurd løfter ut propellen som er sikret ved hjelp av gaffeltrucken.

Stabelen av paller og pallejekken assisterer gaffeltrucken når motor kommer løs.

Franskmannen stedes til hvile på pallene. Den skal ikke brukes mer, og ender sine dager i Hangar 9, foreløpig.

Til høyre: Motorfestet er klart for den nye motoren. Vi var litt spente på hvordan festepunktene på motoren stemte med hullene i motorfestet. I utgangspunktet skulle det ikke være noe problem, men man vet aldri hva som kan dukke opp. Dessuten skal de stå over ett for å få inn boltene.

BMW 132 er klar til å heises opp. Første forsøk gikk ikke så bra. Det  var vanskelig å få inn boltene som holder motoren til motorfestet.

Etter å ha justert stroppene gikk monteringen av motoren glatt på andre forsøk.

Cowlinga er delt i to deler. Siste utfordringa var å få festet de to halvdelene sammen slik at det så ordentlig ut.

Særlig den ene halvdelen var litt vridd, men etter litt plunder så montasjen fin ut.

Siste BMW 132 på plass

Fredag passerte vi en milepæl.  Da ble den siste BMW motoren til museets Ju 52 satt på plass.  Den har hatt en årelang reise fra den ble gravd ut av isen på Reinoksbreen i Sørfold, gått i gjennom en lang og møysommelig restaurering til den nå ble heist på plass. Selve monteringen gikk høvelig greit.  Vi hadde et litt pundrete 1. forsøk, men på 2. forsøket gled boltene inn.  Nå gjenstår bare montering av forgasseren, eksosrørene, propelleren og motordekslene før vi arbeidsmessig kan ta forvel med motoren.

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch19.10.2016

Stativet som ble laget på MoMek i forbindelse med restaureringen av DB 605 ble etter endt tjeneste sendt til Bodø i fall vi kunne bruke det til Jumo 211. Vi fant ut at det krevde bare flytting av to fester pluss noen justeringer. Roy og en elev fra flyfag gikk løs med vinkelsliperen og fikk kuttet løs det som måtte flyttes. Etter det foretok vi en vellykket prøveopphenging av motoren. Om to dager kommer sveiseren og fullfører jobben.

Noen muttere satt som sveist på skruene på grunn av rust. Eneste måten var å varme dem opp til kirsebærrødt og så bruke fastnøkkelen. Vi berget alle mutterene, og elevene lærte noe nytt.

Haleflata til Norseman er på det nærmeste ferdig strukturmessig. Dermed var tiden inne for et strøk oljebeis.18.10.2016

Mens vi venter på maten: Vi hadde en spinner til Islander, men trengte to. Gunnar lagde ei form og støpte en spinner i glassfiber og epoxy. Problemet løst.

Bodø hadde i sin tid en ballongklubb. Til høyre kurven med brennere tilhørende den siste ballongen.

Under: Man kan studere skjellettet til Norseman og la seg imponere over hvor spinkelt det hele er, men likevel sterkt.08.10.2016

Normalt bruker vi å avslutte sesongen med en grillkveld i juni. I år var det vanskelig å få det til å passe med planene til de forskjellig. Derfor ble det bestemt at vi skulle utsette grillinga til høsten.

Per kom i den forbindelse med et tilbud: Han skulle grille et helt lam. Som sagt så gjort. Lammet kom på plass på grillspydet, og så var det bare å ta tiden til hjelp. Det kan se ut som om det er det sorte får som skal fortæres, men jeg kan forsikre om at kjøtter smakte fortreffelig, og det var stort sett bare beinknoker igjen da alle var forsynt.

Stor takk til Per.

Gunnar hadde gjort innkjøp av tilbehøret, og bordene var flott dekket. Harald fra den sivile siden og Ole Sigurd fra den militære siden var blant de inviterte. Alt i alt en hyggelig kveld 28.09.2016

For tiden er det mest Norseman det går på fordi den skal inn i den nye utstillingen i all sin nakenhet. Meningen er å vise noe av det arbeidet som ligger bak restaurering av fly. Før vi kommer så langt at vi kan stille ut Norseman, er det mye arbeid som skal gjøres, og da er det godt å få hjelp av entusiastiske elever fra flyfag.

I tillegg arbeides det på Jumo 211. 12 sylindre ble reingjort for 76 års gammel, stivnet olje. Neste tirsdag er det stemplenes tur.

Dekslene under cockpit passet utrolig nok når vi fant ut rekkefølgen de skulle plasseres i.

Mange deler er gjort ferdige, b. a. noen vinduer som etter hvert kommer på plass.

Deler av rørkonstruksjonene hadde fått litt rust enkelte steder. Nå blir de reingjort, grunnet og gitt et strøk lakk.

Haleflata til Norseman gjøres klar ved at avstivninger monteres.

Cowlingen har ligget lenge i Hangar 9, og trengte en grundig vask.31.08.2016

Med alt det andre som foregår i verkstedet har Jumo 211 ikke vært prioritert. Likevel er det slik at i ledige stunder skjer det også noe på motor-fronten, slik som her hvor Bård honer en sylinder. I løpet av kvelden fikk vi grovrengjort alle 12.

Vingen til Islanderen er snart klar til å flyttes fra verkstedet. Som det fremgår av bildet er den stor og opptar halve plassen vi har til rådighet. Hva som kommer inn i stedet er ikke avgjort, men noe blir det.20.08.2016

Fra Bodø Luftfartshistoriske Forening

Anders Holmen er gått bort. Han begraves på tordag 1. september.

Personlig husker jeg Anders best fra mine guttedager i Bodø Flyklubb.  Anders var en av drivkreftene i klubben.  For oss var han MOTORFLYVEREN som fløy Piper Cub, Cornell, og var en suveren og alltid villig slepeslyver.

Anders var ikke bare historie, han tok også vare på den. Han var en ivrig 8 mm filmfotograf som festet livet i flymiljøet på film.

I BLHF var Anders først og fremst med i den første tiden i Moloveien.  Han var med på restaurering av blandt annet Gonau, SG 38 og Ju 52.  Vi minnes Anders med glede.

Gunnar Koch

15.08.2016

Hei,

Nå er arbeidet med å henge opp fly under taket i sivildelen av flymuseet ferdig.  I en uke har John, Ketil, Roy og Gunnar stått på og hjulpet til under opphengingen.  I dag ble siste fly, DHC Twin Otter, festet i takbjelkene.  Se vedlagt bilde.

I verksted er vingen til Britten-Norman Islander blitt klar til snuing.  Den operasjonen tar vi sannsynligvis i morgen.

Hilsen BLHF

Gunnar Koch14.08.2016

Fra: Roger Peterson <newseti@aol.com>

Til: Birger Larsen

Every year our PB4Y crew charters our museum's C-47 to fly to another air museum. This year it was the Canadian Warplane Heritage Musem at Hamilton, Ontario in Canada. The attached pictures might be of interest to you.

Roger Peterson
newseti@aol.com

Birger har oversendt denne mailen, oversatt:

Hvert år har vårt PB4Y-mannskap chartret museets C47 for å kunne besøke et annet flymuseum. Denne gangen var det Canadian Warplane Heritage Musem i Hamilton, Ontario i Canada som fikk besøk. De vedlagte bildene kan være av interesse for dere.

For de som lurer på hva PB4Y og C47 står for, anbefales et søk på Google.02.08.2016

Her er litt nytt fra BLHF

I år er der ikke mye sommerferie i verkstedet.  Skal flyene til den nye luftfartshistorisk utstilling bli ferdig, må vi jobbe!

I de nærmeste dagene begynner opphengingen av flyene under taket i den sivile utstillingen.  Nye fester er laget i England. 

Firmaet som har beregnet opphengningen og fått laget de nye feste, sender over en arbeidsleder, og vi skal tre støttende til med jobbingen sammen med museets folk.

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch

U-2 har nå forlatt den sivile utstilling og skal lagres midlertidig før den henges opp på militære siden ut på høsten.

Vingen til Britton Norman Islander er snart klar til snuing.  Ivan har nå ikke mange nagler i gjen før den ødelagte nasellen er nesten som ny.  Vi venter i spenning på snuingen for vi vet at det er mye skader og arbeid som må gjøres på oversiden av vingen.


 

Alf er som vanlig aktiv på maskinverkstedet.  På bildet er han i ferd med å lage nytt støttlager til propellakslingen til Rally 2B. 

Norseman LN-PAB er kommet tilbake i verkstedet.  Den skal pusses opp,  alle ferdige og uferdige deler monteres, og til slutt skal flyet stilles ut som "Fly under restaurering" i utstillingen.17.07.2016

Plan for Bodø Flyplass anno 1950

Vi har funnet et stykke flyplasshistorie for Bodø.  Det vedlagte kartet er hentet fra Bodø og Omegns Turistforenings Årbok 1950. Reguleringskartet er laget av "Brente Steders Regulering og artikkelen er skrevet av Claus W. Kamstrup.

Kartet viser ny flyplass på Ytre Hernes vest for Bodø kirkegård.  Legg merke til at man har planlagt en ekstra nord-sør bane for bruk på dager med mye nordavind. Tyskerflyplassen  har man forlatt.  På kartet er også den engelske flyplassen fra 1940 stiplet inn  like sør for Rensåsen.

Kamstrup skriver:

"Når vi regner med at Nordlandsbanen blir ført frem til Bodø i slutten av 1950-årene, og at det innen den tid kanskje er utbygget en ny stor sivil flyplass på Bodøhalvøya, så fremheves Bodøs betydning som kommunikasjonssentrum betydelig".

Man kan ikke unngå å legge merke til hvor liten byen den gang var.  Planleggerne har vært fremsynt og skissert utfylling av Rønvikleira og en storstilt utbygging av nye kaier.

Den gang som nå var byplanleggerne opptatt av forholdet mellom byen og marka eller "byfjellene" som den ble beskrevet.

 Med hilsen BLHF

Klikk her eller på kartet13.07.2016

I forbindelse med den nye utstillingen vil det bli utstilt en del fly som ikke har vært presentert før på Norsk Luftfartsmuseum.

LN-SNI er et av de nye flyene. Flyet kom pakket i kasser, og John Skogøy har påtatt seg jobben med å sette det sammen. Flyet er spesielt ved at det trolig er det eneste i verden som er godkjent for å "taue" hoppere med vingedrakter, en ved hver vingetipp.

Les mer om det spesielle flyet på hjemmesiden til Norsk Luftfartsmuseum.

Dette flyet er en Rally 2B Ultralight. Det er en mellomting mellom en motorisert hangglider og et mikrofly. Doningen drives av en motor satt opp som pusher bak vingen.

For mer informasjon om flytypen, bruk linkene

https://en.wikipedia.org/wiki/Rotec_Rally

https://www.google.no/?gws_rd=ssl#q=rally+2b+ultralight20.06.2016

Hei!

I for sommer fant jeg denne "tingen" ved Namsens bredd under laksefiske. Grunneieren ville ikke ha den, så jeg tok den med meg hjem.

Det så ut som en del fra et fly, et slags instrument. Det er i hovedsak laget av aluminium. JEg ble nysgjerrig på hva det kunne være, så jeg gjorde noen søk om det hadde styrtet noen fly i dette området. På siden "flyvrak" fant jeg ut at det i juni 1940 styrtet en JU 88 i Namsen ca 5 km ovenfor der jeg fant denne delen. https://ktsorens.tihlde.org/flyvrak/namsen.html

Siden dere restaurerer en JU 88 lurer jeg på om dere kan bekrefte om delen stammer fra en JU 88, og i tilfelle kan fortelle hvilken del det er?

På forhånd takk !

Stein Balstad

Trondheim

 

Hei

Delen på bildene er toppen av bombesiktet til en Ju88 som havarerte i elven 1940. (Ved Skottleiken bru.)

Birger

 18.06.2016

Det som preger arbeidet i verkstedet nå er klargjøring av fly til den nye sivile utstillingen.  Vi kom i gang alt for sent, så nå arbeider Ivan, John, Ketil, Gunnar og Roy omtrent daglig med flyene.  På Norvings Britten Norman Islander arbeider vi nå på vinger, ror og motordeksler.   På skroget, vingetippene og en del av ror og flaps er vi ferdig med det utvendige. Disse delene er tatt ut av verkstedet og lagret.  Det innvendige planlegges fullført etter at flyet er komme i museet.  På bildet fra verkstedet ser vi vingen med nasellen under gjenoppbygning.  Nasellen med feste for understellet ble sterkt skadd i den siste landingen, og Ivan bygger den opp i gjen.  Brukbare deler repareres og nye lages der det er nødendig - en stor jobb som utføres med Ivans vanlig dyktighet og sans for detaljer.

Vi ser også at Scheibe Bergfalke II LN-GHI er kommet inn i verkstedet.  Flyet var flydyktig da det kom fra Narvik, så her er det bare rengjøring og mindre arbeider som skal til.  Den gamle seilflyver Asbjørn Borge har påvist at flyet er modifisert.  Det har fått glassfiber baug og cockpithette fra Bergfalke III.

På bildet av instrumentpanelet til Bergfalken ser vi at det er et tomt hull sansynligvis til radioen.  Er det noen som vet hva slags radio som har stått i flyet?  Hvis noen skulle ha er radio av rette typen, tar vi gjerne i mot en gave.

Det siste bildet viser Junkers Ju 88 på vei ut av verkstedet.  Vi trengte plass til arbeide med flyene som skal inn i den nye utstillingen. 88`en er flyttet til Hangar 9

Med hilsen BLHF

Gunnar Koch16.06.2016

Hei.

Jeg er dykker for Bodø kommune.

Vi har i dag den 14 juli vært og hatt vår årlige kontroll av utslippsledninger i indre havn i Bodø.

Vi filmer ledningene og dette har ikke jeg sett før ved dette utslippet.

Dette ser ut som en flymotor. Det er mye metalldeler rundt denne motoren. For meg ser det ut som et flyvrak.

Freddy Eriksen.

Sendt fra min iPhone

Se Freddys video

Her er bildet av flyvraket som motoren kommer fra.  Bildet er fra familiens samling, og ble sannsynligvis tatt av min onkel Kristian Frivik.  Det ble fortalt at en motor i mange år kunne sees på lavvann liggende på Rønvikleira. 

Motoren må opp!

Hilsen Gunnar

 

Freddy!

Motoren er en sleideventilert motor av engelsk fabrikat. Den kommer sannsynligvis fra den flybåten som ble senket i 1940 av tyske fly (ved gamle Teglverkskaia). Vi har deler av dette flyet utstilt i glassmonter i gangen 2. etasje i Sattelitten sammen med ytterligere opplysninger om flyet.

Flytypen hette Short Empire. (C-class)

To fly landet her 1940. En ble senket på indre hamn mens den andre ble forsøkt gjemt unna i Geitvågen-området. De to flybåtene hadde navn Caribou og Cabot og var opprinnelig passasjerfly fra selskapet BOAC

i England.  Disse ble tatt i bruk av RAF og brakte blant annet ingeniørtropper som skulle utvirke byggingen av Bodø Landing Ground (Flyplassen) slik at de tre Gladiatorene fra 263 skvadron kunne lande her 27. mai 1940. (Minnesmerket foran museet.)

Motoren er av typen Bristol Perseus og er av samme type som den som er utstilt i FMU`s del av museet og som tilhørte Blackburn Skua.

Flere detaljopplysninger finnes i registreringsmappe i kontoret 1. etasje.

Håper at dette er opplysende.

MVH

Birger Larsen

 04.05.2016

            

Fra Gunnar Koch

De siste dagene har vi vært engasjert i nedtaking av de flyene som hengte under taket i museets sivile utstilling.  I løpet av et par dager er Piper Colt, Bell 47, C5 Polar og U-2 kommet trygt ned på gulvet.

Hilsen Gunnar

  


04.05.2016

Tidsskriftet Flugzeug Classic har i aprilutgaven en artillel over to sider om vår Gul 3.  Det er ikke første gang de skriver om aktivitetene i Bodø og ellers i Nord-Norge. For å lese artikkelen klikk på bildene for å forstørre dem.04.04.2016

I nordenden av parkeringsplassen utenfor Norsk Luftfartsmuseum reises det i disse dager et bygg med et noe spesielt utseende. Huset er et resultat av et samarbeid mellom museet og First Scandinavia. De sistnevnte har lenge har jobbet med å fremme interessen for realfag, bl.a. ved å etablere realfagrom – Newton-rom - rundt om i landet og til og med utenfor kongerikets grenser.

En tredje betydningsfull interessent er også med i bildet, nemlig flyprodusenten Boeing. De har sponset 2 av 3 flysimulatorer som skal inn i bygget. Museet og First Scandinavia har i noen år samarbeidet med Boeing om div. arrangementer, så flysimulatorene og nybygget er en del av en utvikling som har foregått over tid. Det er meningen at instruktører med flyverbakgrunn skal betjene simulatorene.

Det var flere som konkurrerte om å være først i køen til å få simulatorene. Derfor var det om å gjøre å få opp et bygg som kunne huse installasjonene raskest mulig. Lokale firmaer hev seg rundt og hjalp til, noen til og med gratis, slik at ting har kommet på plass på rekordtid. Planlagt innvielse er 17. juni 2016.

https://firstscandinavia.org/

Rett etter at overstående var skrevet kom 

en artikkel i Avisa Nordland:

          


16.03.2016                        


NORSK LUFTFARTSMUSEUM SØKER NY DIREKTØR:

TRYKK PÅ LINKEN UNDER FOR Å LESE DEN FULLSTENDIGE UTLYSNINGSTEKSTEN.

https://luftfartsmuseum.no/ledig-direktorstilling/


16.02.2016

BENDIX POLAR PATH GYRO COMPASS
BLHF har nå gått til innkjøp av et Bendix Polar Path Gyro Compass til erstatning for den gamle DC-3 retningsgyroen om i 20 år har stått til spott og spe i museets utstilling om polar flyving.  Denne DC-3 gyroen har ikke noe med polarflyving å gjøre.  Vi liker ikke at det utstilles juks, og har derfor gått til anskaffelse av ekte vare.
Med hilsen BLHF

Gunnar Koch

Om Bendix Polar Path Gyro Compass07.02.2016

Arbeid på Yankee PB4Y

Fra vårt gamle medlem fra tiden i Moloveien, Roger Peterson har vi fått disse bildene med en liten rapport. Roger er frivillig på Yankee Air Museum i USA.

Dersom du er som meg og lurer på hva Yankee PB4Y er for noe, kan du utvide horisonten ved å klikke på lenken:

https://www.aviation-history.com/consolidated/pb4y.html

Work on Yankee PB4Y

We are trying to equal the good work you Norse are doing.
We had a good crew today at F6,Roger, Loki, Joe, Hank, John G, Wolfgang, and me

With Bob and Justin at HQ working display cases in the hall

We got the canopy cut free from the spear and worked on forms for the braces

Also worked on the electric wiring for the Erco

 06.02.2016

Lørdag 6. februar feiret slekt og venner 80-årsdagen til John Skogøy. Selve dagen er egentlig mandag 8. feb. Ca 40 gjester møtte opp i Cafe Gidsken på Norsk Luftfartsmuseum. Foruten familie var det tidligere kollegaer, og mange fra Bodø Luftfartshistoriske Forening hvor John fortsatt er aktiv med restaureringsarbeide. Den siste tida har han jobbet innvendig i Ju 88.

At han ikke har tenkt å gi seg med det første ble klart da han ankom i en flunkende ny, flott Volvo, bare en halv time gammel.

        

John var med da Sea King redningshelikoptrene ble innført. Bildet på kaka er tatt over Cornwall, England, på en prøvetur i 1972. (Klikk på bildet)

Det andre bildet viser Bodø Paradeorkester med sine trommer som klarte å få lyd i de stiveste trommehinnene. Et artig innslag!

Gratulerer med den 8. !


30.01.2016

Når vi legger ut stoff fra verkstedet på hjemmesida, kommer det av og til tilbakemeldinger. Her er noen eksempler:

Fra Ed Hough
Beklager at jeg ikke har takket deg for masser av oppdateringer siden midten av desember. Jeg har vært veldig opptatt med MG'n min pluss en masse med mikroflyklubben.
Det er vel litt sent, men godt (nesten) nytt år😀🌺💥 og veldig godt å se at dokker og kompissene sørpå er godt igang med det utmerkede restaureringsarbeidet! Det går bra forover på alle fronter. Jeg trives veldig godt i Tromsø, med det hadde vært artig å jobbet med dokker i Bodø.
Aller beste hilsen 
Ed i Tromsø

Hej!

Jeg vil sige mange tak for de foto som jeg har modtaget.

Det er et imponerende arbejde som du og dine kammerater er igang med.

Ju88 er jo et formidabelt fly, og kunne sættes ind i mange forskellige missioner.

Der er jo efterhånden kun nogle enkelte tilbage world wide.

Motorerne på dem bliver jo aldrig startet op, eller bare tørnet rundt med håndkraft.

Hvad er jeres planer med dette eller disse 88 ´ere?

Er de til “static display” eller skal de kunne køre på rullebanen, eller motorerne kun startes op ved opvisninger? Man tør vel ikke håbe på at et af dem kommer i luften?

Er du ansat ved museet eller er du såkaldt frivillig?

Kender du Thorkild Jørgensen, der vist nok arbejder med et Me 110 projekt?

Jeg har fået en hel del foto fra ham, om Me 110, og han har fået nogle foto fra vores Me 110 projekt i Gillelejegruppen.

Du må meget gerne sende mig flere detaljer, efterhånden som jeres projekt forløber videre.

 

Med venlig hilsen

John Hansen

          

Fantastisk arbeide. Det er en utrolig arbeidskrevende jobb og restaurere et slikt fly. Gratulerer med alt så langt. Hils alle.

Mvh William Hakvaag

Lofoten Krigsminnemuseum

 


29.01.201628.01.2016

De siste dagene har vi gjort forandringer i  utstillingen. Sopwith Baby-skroget som i flere år har stått i utstillingen ble demontert og satt i lager. I stedet for dette har vi nå midlertidig oppmontert Babyen som i flere år har vært under oppbygging til flybar stand. Denne siste er mer komplett og vil gjøre utstillingen her mer severdig. Babyen kan etter hvert kompletteres dersom det ønskes.

Siste fase i oppmonteringen skjedde i dag da vi monterte Clerget-motoren.

Last days have seen some changes in our exhibition. The partially built fuselage of the Sopwith Baby was removed and replaced with another, more complete Baby. The latter has been under construction for several years to flyable condition and is more complete. The Baby can be made complete at a later date.

Today we installed the Clerget engine as the last item.

25.01.2016

Sopwith Baby

Arbeidet med å montere sammen rammeverket til Sopwith Baby er begynt. Når vi er kommet noe lenger ut i prosessen, blir det lagt ut flere bilder.

Opprinnelig var meningen at flyet skulle gjøres flybart. Denne tanken er foreløpig lagt på is.

Det finnes også nok deler til å sette sammen en god motor.

Enn så  lenge blir flyet stående i den militære utstillingen.

Me 109

Me 109 har måttet vike plassen i hovedverkstedet til fordel for Britten-Norman Islander. den er nå forvist til snekkerverkstedet.

Det er ikke all verdens plass i snekkerverkstedet, men siden det kan gjøres en god del arbeid innvendig, er løsningen til å leve med.


Norseman propeller

Gunnar har lagt ned et stort arbeid med propelleren til Norseman

Mest arbeid har det vært med propellhodet. Etter å ha plukket deler, litt her og noe der, har han fått en mekanisme som virker slik den skal.21.01.2016

Norseman

Til vårt Norseman-prosjekt trenger vi lokket i enden av propellerbosset.)Se bildet) Propellen er av typen Hamilton Standard Counterweight Propeller type 12D40. i delekatalogen har delen P.N. 50220 og index 12 - Cylinder Head. Noen som kan hjelpe?

Wanted for our Norseman

For our Norseman project we need a propeller hub part to complete the assembly. Gunnar has done most of the assembly already but are in need of this part (see picture) to make the assembly complete. Gunnar tells that the propeller is a Hamilton Standard Counterweight propeller type 12D40.

(Part number 50220 -  index 12 Cylinder Head, in the parts breakdown.) We will be very grateful for all help!08.01.2016

Some information about what will be the main activities in the workshop the first part of 2016

Arbeidsplan for vårsemesteret 2016

Yellow 3.

The fuselage is a joint effort. The aft fuselage was done by Hartmeier in Germany. The rudder as well as the front fuselage were done here in Bodø incorporating a lot of the original parts. (Landing gear, stringers, wing spar etc.) The fin as well as the extreme aft fuselage were made in Hereg, Hungary.

The joining of all these parts were done here in Bodø. We have now ready the tailplane with elevators. Due to the limited space in the workshop, these aft parts were removed prior to the movement of the fuselage. They will of course be permanently installed as soon as we have time for it.

Gul 3.

Oppbygginga av skroget til Gul 3 er et samarbeidsprosjekt. Bakparten ble laget hos Hartemeier i Tyskland. Roret så vel som fremparten av skroget (cockpitseksjonen) ble laget i Bodø. Mange originale deler ble brukt om igjen, for eksempel hovedunderstell, noen stringers, vingebjelke osv.

Finnen og den aller bakerste skrogdelen ble laget i Hereg, Ungarn. Sammenføyningen av alle disse delene ble gjort i Bodø.

At present we are finishing the internal structure aft of the cockpit. Also in the works are the installation of internal parts in the aft fuselage. A great many of these parts are restored and ready for installation. (Radio rack, inverter, compass, steering, battery, etc.)

In the cockpit the instrument panel, fuse panels as well as seat, steering, throttle and lots of smaller details are ready for installation. The “instrumentenabdeckung” are currently in the works at Arsenal 45, Germany.

Next in line will be engine, engine covers, propeller and front details.

The wings are done in Hereg, Hungary. One wing is ready and the second one is ready for assembly. Flaps and ailerons will be made in Bodø.

For øyeblikket holder vi på med ferdigstillelsen av interiøret i cockpitseksjonen. Det arbeides også med å innrede bakkroppen. Mange av delene som skal inn er allerede ferdig restaurert og klare for installering, f.eks radiohylla, omformer, kompass, styring, batteri ect.

I cockpit er instrumentpanelet, sikrings-panelet, sete, styring, throttle og mange andre smådeler klare til installering. Instrumentdekselet blir laget i Arsenal 45, Tyskland.

I neste omgang kommer motor, motordeksler, propeller og andre detaljer.

Vingene lages i Hereg, Ungarn. En vinge er ferdig og delene til den andre er klare til å settes sammen når jiggen blir ledig.

Flaps og balanseror skal lages i Bodø. For øyeblikket har vi ikke noe tidspunkt for når vingen skal være ferdig. Dørene til hovedunderstellet og dekslene ved vingerota skal også lages i Hereg.


Stab

At present I do not have a timetable for the finishing of the second wing.  Also in the works at Hereg are main landing gear doors and wing root covers.

Vi har nå gjort ferdig haleflaten med høyderorene. På grunn av begrenset plass i verkstedet ble disse delene fjernet i forkant av at flyet ble flyttet til et annet verksted. De vil selvfølgelig bli montert permanent så snart vi får tid.

Den største jobben som gjenstår, bortsett fra maling, er å trekke høyderorene og sideroret med duk.

DB 605

The engine was partially restored by volunteers at Mo I Rana. Due to the loss of their workshop recently this engine is now temporarily displayed in the museum and will be finished by us.

The new curator at the museum is starting this Monday and I will myself then have more time to spend on the Yellow 3, hopefully speeding up the process a bit. Since the Yellow 3 is a project mainly done by volunteers we do not have a timetable for the roll out of the finished product. What we know is that Yellow 3 is to go on display directly after completion.

Frivillige i Mo i Rana har stått for restaureringa av motoren, men så mistet de tilgangen til verkstedet, og motoren måtte hentes til Bodø hvor den nå står på utstilling i museet. Detaljene som gjenstår vil bli montert her.

Den nye tekniske konservatoren begynte i jobben 11. januar. Det gir mer tid til arbeidet med Gul 3. Siden Gul 3 er et prosjekt som for det meste er basert på frivillig arbeidsinnsats, har vi ikke satt opp noen tidsfrister. Det eneste som er sikkert er at Gul 3 går inn i utstillingen straks den er ferdig.

Ju88  4N+EH.

From the crash site at Kinnarodden

Fra havaristedet på Kinnarodden

Jumo 211

We have currently our priorities on the dismantling and restoration of the second engine. The first one is in the completion stages in England.

For øyeblikket prioriterer vi demonteringen og restaureringen av den siste motoren. Den første motoren er nesten ferdigrestaurert i England.

The completion of the cockpit are now well under way. The steering system is complete and I expect a start on the installation of the electrical system in the cockpit not many days from now. The radio rack has been ready for installation for some time now only lacking a few details to make also this unit complete. The Ju88 is a project done by volunteers.

The installation of the plexiglass for the nose will be started in a few weeks time and the windshield, cockpit roofing as well as other, smaller windows will follow.

I shall provide pictures from our Ju88 soon.

Arbeidet med å gjøre ferdig cockpit er godt i gang. Styresystemene er komplette, og snart vil vi gå i gang med det elektriske opplegget i cockpit. Radiostativet har vært klart for montering lenge. Et par smådetaljer mangler fortsatt. Det er frivillige som jobber med Ju 88.

Installasjonen av plexiglassene i nesen vil begynne om ikke så lenge, og frontglassene og de andre glassene i cockpitdekslet kommer deretter. Jeg skal legge ut bilder fra arbeidet om ikke så lenge.05.01.2016

           Gunnar restaurerer propell og tilhørende boss som skal brukes på Norseman. Han har brukt to vrakede propellsett for å  finne deler som til sammen kunne utgjøre et komplett sett.  På tross av bra tilgang på deler måtte han til pers med fresen for å produsere noen manglende detaljer.