Polar Bear

Varmluftsballong tilhørende Bodø Ballongklubb

Les om varmluftsballonger: http://www.nlf.no/ballong/om-ballongflyging-0 

 

Her ligger den en  gang så stolte varmlufts-ballongen Polar Bear tilhørende Bodø Ballongklubb, godt nedpakket. Det er noen år siden den sist var i lufta.

På bildet ser vi korga med ballongen inni, brenneren og et batteri med gassflasker.

       

Da ballongen kom til Norge i 1971 var den Norges første varmluftsballong. Utviklingen gikk fort, og i 1975 kom sporten inn under Norsk Aero Klubb i form av en egen seksjon.

De første ballongførerne måtte få sin opplæring i Sverige. Etter det ble det en god del flyvninger både i innland og utland.

 

 

 

                                                  

Ballongen er lite styrbar når den først har sluppet kontakten med moder jord. Da er man stort sett prisgitt vær og vind, og alt kan skje.

Nå avdøde journalist Knut Hoff var en ivrig ballongflyver, eller aeronaut som han titulerte seg. Bodø ballongklubb ble stiftet på hans initiativ, og han var aktiv i klubben i 35 år. Han deltok bl.a. i 3 verdens-mesterskap i ballong-flyvning.

Det knyttet seg etter hvert mange historier til de forskjellige turene til aeronautene fra Bodø, og Knut yndet å fortelle. Det var likevel ei historie som han ikke snakket så mye om.

Ei påske for mange år siden var vi en gjeng som  fløy modellfly på isen på Soløyannet utenfor Bodø. Vi holdt til på nordsiden av vannet ved Steinmoen da Knut Hoff m/følge ankom med Polar Bear. Alt ble raskt gjort klart for en ballongtur i det fine været, med knall sol og en svak vindtrekk fra nord.

 

Ballongen kom opp med Knut i korga.  Han fyrte og fyrte med propan-brenneren, men av en eller annen grunn fikk han ikke høyde, men begynte å drive sørover mot motsatt side av vannet. Høyden var bare noen få meter over isen.

I sørenden lå det et par hytter ikke langt fra vannkanten. Korga traff nordveggen på ei av hyttene, mens ballongen la seg over hyttetaket og langt inn i småskogen på sørsiden av hytta. 

To damer som satt i hytteveggen og solte seg, fikk oppleve en brå og uventet  solformørkelse idet ballongduken la seg over dem og de nærmeste omgivelsene. Den gode Knut ville ikke ut med hva damene hadde sagt, eller hva han hadde prøvd å si til sitt forsvar. Turen endte i alle fall uten skader på folk og materiell.

Arvid Martinussen