Formannens favoritter

 

 

Da jeg for et par år siden måtte holde meg i ro over lengre tid på grunn av prolaps i nakken, var det ikke til å unngå at mye tid ble brukt til å lete på internett. Blandt mye søppel, tullpratenede diskusjonssider, modellfly og similatorfly fant jeg noen sider som jeg gjerne anbefaler for dem som er interessert i fly og flyhistorie.  Her er noe av de sidene jeg ofte vender tilbake til:

 

 "The Spyflight Website"


Richard Hermann skrev en gang at "England elsker sine spioner".  Omskrevet til lokale forhold kan det sies at Bodø elsker sitt spionfly som noen ganger landet og tok av fra verdens navle.

Hvis man ønsker et videre perspektiv på spionflyving i etterkrigstiden er "The Spyflight Website" et godt sted å begynne. Stedet prøver å gi en oversikt over spionfly og spionflyvinger fra 1945 til i dag. Her finner man både svenske foto-spitter over Kola, engelske Canberraer og russiske "Foxbat" i tillegg til ballonger, satellitter, UAV, og meget mere.

Se www.spyflight.co.uk

 

"Hargrave, Aviation and Aeromodeling......."


Dette nettstedet har fått navn etter Australias store flypioner Lawrence Hargrave som levde fra 1850 til 1915.Han korresponserte med brødrene Wright, og det påståes forskningen hans hadde innflytelse på utformingen av "Wright Flyer".
"Aeromodeling" i overskriften kan få en til å tro at det dreier seg om modellflying.  Så er ikke tilfelle. Ordet henspeiler delvispå at Hargrave utførte mange av eksperimentene sine med modeller, og delvis på en avdeling om bruk av modellfly i undervisning i skoleverket.

 

   

Nettstedet er laget av Centre for Telecommmunications and Information Engineering ved Monash University i Melbourne. Foruten beskrivelse av Lawrence Hargraves liv og abeider innholder stedet en rekke biografier om pionerer og fremtredende personer innen flyving inklusive en egen avdeling om kvinner fra begynnelsen til dagen astronauter.  Her er også egne avdelinger for UAV og flyvende vinger, og et tidsskjema med merkesteiner i flyvingens historie som begynner i China for flere tusen år siden.

Se www.ctie.monash.edu.au/hargrave/

"Internet archive"

"Internet archive" drives av en amerikansk ideel stiftelse som har til formål å digitalisere film, bilder, tekst, lyd og dataprogrammer, og gjøre slikt historisk materiale fritt tilgjengelig for folk flest.  Innholdet er altomfattende.  Det ikke alltid like lett å finne frem, men dette oppveies av de mange godbitene man finner.

I det siste har jeg sett en film fra da Chuck Yeager tok lydmuren, lest i en bok fra 1918 om konstruksjon og vedlikehold av flymotorer, sett en sjarmerende tegnfilm fra begynnelsen av den kalde krigen om hvordan sleipe kommunister forsøker å lure godtroende arbeidere, lastet ned et program som tegner ut vingeprofiler og hørt på et par av Einar Roses 78-plater - sistnevnte oppgitt til å være tysk, men man kan ikke vente all verden av amerikanere - plateselskapet var vel tysk.

Se www.archive.org

 

My Uncle Willies plans page

Denne nettsiden er vel verd å besøke hvis man er interessert i modellflyhistorie. William Miller samler på, digitaliserer, retter opp og reparer gamle modellflytegning som han selger på CD. Sidene hans er katalog over de tegningene han har, men skiller seg ut fra kataloger flest. Tegningene som i mange tilfeller kommer fra byggsettprodusenter eller tidskrift som har gått inn, er gjengitt i lav oppløsnings slik at man kan se hva man kjøper. Der tegningene kommer fra tidskrift finn man ofte artiklene om modellen fra den gang tegningene ble publisert.
Med skalamodeller følger ofte en beskivelse av flyet eller den mest kjente flyveren som fløy et. Her er kort sagt mye modellflyhistorie!
Uncle Willies er en snål side. Her er også lett påkledde jenter, oppfordring om å gi penger til utdanningen av barn og ungdom i u-land, politiske meningsytringer og muntre historier fra flyverden, og i bakgrunnen surrer god gammeldags amerikansk populærmusikk - så god at jeg av og til besøker siden bare for å høre på musikken.

Se www.myunclewillies.com