Havari og innsamling

LN-PAB hadde flere oppdrag opp til Arnajokka som ligger inntil finskegrensen og er idag en nasjonalpark. Dette var i den tiden da "Den kalde krigen" var på vei mot sitt kaldeste.

 

14.09.2021    
     
     

LN-PAB hadde flere oppdrag opp til Arnajokka som ligger inntil finskegrensen og er idag en nasjonalpark. Dette var i den tiden da "Den kalde krigen" var på vei mot sitt kaldeste.

 

Innsjøen Gavnevann ble brukt som landingsplass. Det sies at Viggo Widerø en gang ble spurt om hva denne trafikken inn på vidda gikk ut på. Han svarte da at det skulle bygges en multebærfabrikk inne på vidda. Om folk kjøpte forklaringen vites ikke. Det ble i alle fall stille.

Bildene er tatt av NTB og viser flyet liggende pent på rygg minus fremre del av en av flottørene. Det var den som traff land.

 

Saken havnet også i media, men inneholdt lite faktaopplysninger bortsett fra at det hadde vært et havari med en Widerøe-maskin

 

   

Det var for det meste levningene etter metallkonstruksjonene som lå igjen på torvkanten ved vannet. En del av rørene var fjernet av tilfeldige forbipasserende og lokale innbyggere. Rørene var perfekte til å henge kjelen på over kaffebålet. Ved var tilgjengelig både i og rundt vraket.

 

Ikke lenge etter havariet ble motoren fjernet av teknikere fra Widerø.

Rørene var egentlig lite korrodert(rustet). Tørr innlandsluft, ferskvann og lave temperaturer får ta æren for det.

Her er det som var verdt og ta vare på samlet for klargjøring til helikopterløft.

   -       

Verdifulle vingedeler som er kommet godt til nytte under oppbyggingen av de nye vingene.

Alle rør, stag, hengsler og fester ble tatt vare på og konservert så snart som mulig. Det er disse delene som brukes om igjen i de nye vingene.

Flaps og balanseror var restaurerbare og skal monteres på de nye vingener.

 

Torgeir Aanesen er en av veteranene fra innsamlingsturene. Han tok en god del bilder til dokumentasjon, og hadde et system for å merke delene som viste hvor de hørte hjemme.

 

Direktør Kjell Lutnes og konservator Birger Larsen var bekymret for mattilgangen og forsynte leiren med fersk gjedde. Hva de andre syntes om menyen sier historiene ikke noe om.

Klas Gjølmesli og kona var med. De bor til daglig i Trondheim, og Klas har vært en ivrig innsamler i alle år. Særlig har innsatsen hans rundt og i Trondheimsfjorden vært verdifull ikke bare for oss, men også for utenlandske museer. Han er nå pensjonert flyver fra Widerø.

 

330 skvadronen var så sant de hadde ledig tid behjelpelig under flere innsamlingsaksjoner.

Som oftest var det helikoptrene stasjonert på Banak som hjalp til når det trengtes en innsats så langt nord. Norsk Luftfartsmuseum med flere er dem stor takk skyldig.

Lasta henger under helikoptret.

 

Rune Klepp i blå genser er fornøyd når lasten er kommet på lastebilen. Neste mål er Bodø.

Den liggende V'en er et av vingestagene. Vi fikk med oss begge to. Det er deler som ikke er så lette å få tak i. Et av stagene var desverre skadet fordi noen hadde gått løs på det med ei baufil.

Til slutt et bilde av helikoptermannskapet vel fremme på Banak.