Nytt i 2020


31.03.2020

Hanne Kristin Jakhelln går av som direktør ved Norsk Luftfartsmuseum 31. mars 2020.

Vi i BLHF ønsker å takke Hanne for den jobben hun har gjort for museet i sin tid som direktør. Hun har fremstått som et arbeidsjern fra dag en. I tillegg til den daglige ledelsen av museet har kalenderen vært full av andre oppgaver som hun har tatt tak i og fått løst etter hvert.

Her er noen:

 • Fra å være prosjektleder for «Ny utstilling», gikk hun over til å bli direktør med bl.a. ansvar for å få utstillingen ferdigstilt og bringe det hele i havn økonomisk. Ikke minst var den økonomiske biten krevende.
 • Kravene de offentlige myndighetene stilte, ble stadig flere, og måtte etterkommes dersom goodwillen der i gården skulle opprettholdes.
 • Andre oppgaver som dukket opp, var hva med Anlegg 96? Dette prosjektet var og er fortsatt en tungrodd materie med noen entusiastiske og andre langt fra så entusiastiske aktører. Prosessen er i alle fall satt i gang, så blir det opp til andre å jobbe videre med saken.
 • Ny by, Ny flyplass berører museet i aller høyeste grad, og hun har jobbet hardt for å ivareta museets interesser.
 • Deler av planverket som skal høre til på et nasjonalt museum var ufullstendig for ikke å si fraværende. Det er nå for det meste kommet på plass og iverksatt.
 • Museet har manglet spesialkompetanse på viktige områder. Alt for lenge har alt for mange rotet med alt for mye uten klare mål. Nå er det ansatt dyktige folk i stillinger med klare oppgaver, og det har vi i BLHF opplevd som svært positivt.
 • «Veien til mannens hjerte går gjennom magen» sies det. Om det var det hun tenkte på da hun bestemte at verkstedgjengen skulle få gratis kaffe og vafler på fredagene vites ikke, men tiltaket er i alle fall veldig populært.

Alle har ikke vært enig i alle prosessene underveis, og noen kollisjoner har det vært, men Hanne har stått på og jobbet mot målene sine. Verdien av innsatsen hennes vil helt sikkert vises tydeligere i ettertid.

La det være sagt: Hennes etterfølger kommer til et museum som er godt i siget.

Arvid Martinussen

Sekretær BLHF


Hei,
Her er litt nytt i stille tider:  
 • Sendingen fra Karl er i dag blitt lastet opp i en container i Oslo. 
 • Den ankommer Bodø tordag kveld og vi vil ha den på fredag.

Med hilsen Gunnar

29.03.2020
Fra BLHF, v/Gunnar
Hei,
Museet forlenger stoppen frem til 14. april.
 • Motordekslene er kommet tilbake fra Bodin Leir etter lakkering. 
 • Delene fra Ungarn skulle etter planen ha vært her i dag, men i følge trackingen er de fortsatt under veis. 
 • Sjablongene fra Arnt Espen er ferdige.  Han og Kjell Naas skal i morgen prøve dem på flyet  før han sender dem til oss. 
 • Rabilloud sender ventilene i dag - hvis det går pakkepost fra USA. 
 • Jeg prøvde å sende en pakke til ham i går, men fikk besked på Posthuset om at det ikke lengre er mulig å sende pakker til USA.
Med hilsen Gunnar


18.03.2020

Fra BLHF, Gunnar
I disse stille tider er det litt godt nytt.
- dele fra Ungarn er bekreftet underveis!
- Rabilloud sender ventilene om en ukes tid.  Har fått bilder.
- cowlingen er under maling i Bodin Leir.
Snakket med Birger i formiddag.  Han har kommet til at det er best å komme seg hjem så han er ventende i månedskift mars / april.
Forøvrig har jeg fått tillatelse av sjæfa til gå alene i verksted, og sjekk e-post mm.  Er det noen som trenger å få noe ut, så ta kontakt (970 85 131).
Hilsen Gunnar


12.03.2020

................................................ .........
Fra BLHF, Gunnar Koch
Hei,
For å begrense smittespredning av korona-viruset har museet bestemt seg for å innstille all virksomhet frem til 20. mars.  Dette medfører at både verkstedet og kaffebaren ikke vil være tilgjengelig i denne perioden.
Med hilsen Gunnar


19.02.2020

xx

16.02.2020

Flybilder fra det "lovløse 80-tallet" vekker oppsikt 

 

 Av Hans Trygve Holm

Publisert:09. februar 2020, kl. 14:09

Fløy vinge mot vinge med småfly og F16

I dag er det mange strenge regler, men på 80-tallet var det andre tider. I helgen la tidligere Bodø-ordfører og flyentusiast, Ole Henrik Hjartøy, ut et gammelt bilde av vingen til et småfly og en F16 meget tett på. Teksten var som følger:

"Den gang ting var «lov». Dag Falk-Petersen og undertegnede i formasjon over Arnøya med Sandhornet i bakgrunn. Dag med F-16 som nå snart feirer 40 år i Norge. Mye artig har vi gjort."

Innlegget har fått mange tilbakemeldinger og "likes".

Færre regler

Bildene viser at flyene var svært nære i perioder.- Slike samflyvninger var ikke uvanlig før i tiden. Reglene er nok strengere i dag, humrer Hjartøy som hadde flere turer med flyklubbens lille Piper Archer mens Dag Falk-Petersen, nå konsernsjef i Avinor, fløy en F16 svært tett på.

- Anledningen var gjerne at en F16 hadde vært på ettersyn og flyet måtte testes på alle mulige vis etterpå. Da fikk jeg gjerne en telefon om vi skulle fly sammen. Om jeg ikke husker helt feil så kan en F16 fly helt ned til 87 knop, mens Archeren makset på 130 knop så vi hadde et vist rom å gå på. Det var artige flyturer dette.

Måtte være skjerpet

- Bildene viser at dere var ganske nære?

- Det var nært ja, og Dag var gjerne under også så jeg bare så litt av haleroret hans innimellom, men vi hadde kontroll altså.

- Høres litt farlig ut?

- For å si det slik, du fløy med full konsentrasjon. Du måtte være skjerpet. Og bildene ble tatt av den som satt ved siden av meg med mitt utstyr. Jeg passet på stikka jeg, ler Hjartøy.

Jubileum neste år

Selv om Hjartøy har sluttet i NHO Nordland så er han fortsatt engasjert.

- I 2021 feirer F16 40 år i Norge og Bodø flystasjon 70 år. F16 fases jo ut i 2021 , så det er mye som er verdt å markere neste år. Vi jobber fortsatt for å realisere Anlegg 96 og kald krig-utstillingen. Den må på plass.

- Sånn helt til slutt, har du fått deg en tur med F16?

- Jeg har ikke det. Da jeg rundet år for en tid tilbake var det noen som planla det, men da gikk det ikke. Jeg har fortsatt håp, for F16 blir jo i Bodø ut neste år, sier en håpefull Ole Henrik Hjartøy, med et håp om at de rette folkene leser dette,

 

ii ii