Fra 2015

Boeing 737-300 - gearboksen til Jumo 211-motoren - DB 601 motor - Jumo 211-motoren (nr. 2 til vår Ju88) - HDL 151 tårn - Sopwith Baby - Concorde vindtunnel modell

30.12.2015

 

Hej Birger
Her har du et billed fra de folk i gilleleje, som driver for seg selv på privat basis med å restaurerer for det meste militære kjørertøj, men det begyndte for en del år tilbage med at  ham der driver gartneriet fik det for sig at han ville lage en kopi av en 110, og det har så udviklet sig til at de i dag er en hel gjeng som holder på med forskellige prosjekter ,hvis du vil kan du jo selv læse om dem på ,,,,gillelejegrupen dk,,,ellers har det været en stille jul, jeg går jo og arbejder på vores 110er, men akkurat i disse dage når der er minusgrader bliver det for kaldt ,jeg går for det meste for mig selv på vores lager (Løvenstrasse)
fortsat en GOD JUL
MVH  Thorkild
 
 

 

23.12.2015

Fra BODØ LUFTFARTSHISTORISKE FORENING
Med ønske om en god jul og et godt nytt år med gamle fly og luftfartshistorie!

Motivet for årets julehilsen har vi funnet i vårt historiske arkiv.  Årets julenøtt er: Hvem er Mildrid som har malt dette bildet?
Bodø Luftfartshistoriske Forening

 

Gunnar Koch

formann

 

16.12.2015

Her er museets nye fly fotografert forran Hangar 9.

Flyet skal få rød Norwegian nese, og flyttes til plenen på vestsiden av museet.  Flyttingen blir spennende!  Man vil utrede å knytte flyet til museumsbygningen med en av pirene som om litt skal skiftes ut på Bodø Lufthavn.

Stor er`n!

Godt at det ikke er jeg som skal flytte på den!

birger

 

10.12.2015

Onsdag 9. desember landet LN-KKW på Bodø Flyplass. Flyet, en Boeing 737-300, er en gave fra Norwegian til Norsk Luftfartsmuseum. Flyet, som var tatt ut av tjeneste, sto parkert på en flyplass i England. Det skulle ha ankommet Bodø dagen før, men tekniske problemer gjorde at reisen nordover ble utsatt en dag.

Det hadde seg slik at det var møte i styret for museet ankomstdagen, og dermed dro hele styret ut til terminalen og Gate 14 for å ta imot gaven. Været var ikke det beste, og vindkastene gjorde det vanskelig å få tatt brukbare bilder med telefonen.

Flyet står nå parkert utenfor Hangar 9 på Flystasjonen. Teknikere fra Norwegian skal ta ut motorene og noen andre deler som er verdt å ta vare på. Deretter skal flyet forsegles og stå med avfukter inntil det kommer på plass utenfor museet. Før så skjer skal det lages et skikkelig fundament i betong for maskinen.

Bodø Nu og TV2 var til stede og dekket begivenheten. Jeg har lagt ut link til deres utmerkede sider:

BodøNu:

https://bodonu.no/her-lander-bodos-nye-norwegian-gave/

 

TV 2:

https://www.tv2.no/2015/12/09/nyheter/fly/norsk-luftfartmuseum/7766382

 

 

 

 

 

     
 
Data om LN-KKW

Modell: Boeing 737-300

Antall flyvninger: 40.106

Antall timer i lufta: 64.656

Ble bygget i 1989.

Norwegians eldste fly.

Skal stilles ut på Norsk luftfartmuseum i Bodø.

     
 
     
            

 

 

09.12.2015

 

 

 

Yngste tilskudd på verkstedet. Begynte på flyfag i høst.

 

 

I går hadde foreningen det årlige julebordet. De fleste av arbeidsgjengen i verkstedet deltok. Julebordet er blitt en årlig begivenhet som man ser frem til med forventning. Så også i år. Gunnar formann og Arvid sekretær sto for det meste av arbeidet. Stor takk til dere begge!

 

Yesterday we had our annual Christmas dinner. Most of our team from the workshop attended and we had a nice evening with lots of food and talk. A great THANK YOU to Arvid and Gunnar for putting down lots of work in regards of this arrangement!

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

   

 

03.11.2015

   
 

Verkstedrapport:

Denne kvelden var det godt oppmøte av elever fra "Flyfag". Noen fikk bryne seg på en gjenstridig veivlagerbukk, den siste , på Jumo 211 motoren. Vi måtte sage spor på begge sidene av boltene for å få gjengene på pinnskruene gjennom hullene i bukken.

To andre elever gjorde dekslet, som står mellom sylinderrekkene, klart for sandblåsing.

Vi lar gjerne elevene jobbe flere sammen. Flere hoder tenker bedre enn ett, og ikke minst lærer elevene samarbeid.

Girkassen blir stadig mer komplett. Nå er det akslingen og drevene for starteren det jobbes med. Vi hadde en reserveenhet, men det viste seg at det var ulike dimmensjoner på hovedlagret, både i diameter og bredde, sammenliknet med orginalen. Dermed blir det ytterligere demonteringer for å få tak i de beste delene før det hele settes sammen igjen.

 

 

   

 

 

   

Tersjen er et nyttig verktøy når deler er gjenstridige.

 

Girkassen begynner å fylles opp.

 

   

Noen har det ekstra hyggeligsammen. Det er neppe 75 år gammel tysk olje som fremkaller smilet.

 

Hver sin tur til å bruke sandblåsa. Gunnar polerer opp en ring til propellfestet på Norseman.

 

   

 

21.10.2015

   

Stor aktivitet i verkstedet!

Jack har overtatt restaureringen av tankopphenget under buken av flyet (fra Klas). Dekslet som ble anskaffet på Speyer for en tid tilbake er nå formet og på plass. Ennå gjenstår å frese en del hull for oppheng og sikkerhetspinne. Et ekstra tankoppheng skaffer manglende deler til oppbyggingen.

Kjetil er i full gang med gearboksen til Jumo 211-motoren.

Et par ivrige medlemmer demonterer den tilhørende motoren.

Fra flylinja ankom fire nye mekanikere som har sin første orientering om arbeid i verkstedet. Gunnar orienterer.

 

 

Lots of activities in the workshop tonight!

Jack is busy restoring the external fuel tank pylon. The original streamline cover found at Speyer some time ago is ready except for a few holes for the mounting as well as the safety pins. An extra pylon is used for spares.

Kjetil is well under way with the aft gearbox for the Jumo 211 while a group of enthusiasts are busy dismantling the Jumo 211.

 

From the school, a group of four new technicians is having their first briefing about the daily life in the workshop.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

   
16.10.2015    

I England er Edward Taylor i full gang med å bygge opp sin DB 601 motor. Motoren skal inn i hans Bf109 E prosjekt når den er ferdig.  Bildene er fra prøvemonteringen av brennstoffkontrollen.

  In England, Edward Taylor is in full swing with the restoration of his DB 601 engine. When finished, the engine is to be used for his Bf109 E project. Here two pictures of the test installation of the fuel control.

 

 

   
14.10.2015

 

 

Aktivitetene i verkstedet i dag.

Klas Gjølmesli er på besøk fra Trondheim og er i full gang med tilpassingen av nytt deksel til dropptankopphenget på Gul 3.

Ivan jobber med det første høyderoret.

Alf Staurvik dreier deler til Jumo 211-motoren (nr. 2 til vår Ju88).

 

Stein Ivar beregner kabler til radioveggen til vår Ju88. Selv er jeg i full gang med å innpasse footsteps på skroget til Gul 3.

 

Activities in the workshop as of today.

Klas is visiting from Trondheim and is in full swing with the pylon for the belly tank on Yellow 3.

Ivan is busy assembling the first of the elevators for Yellow 3.

Alf is busy making details for the Jumo 211 engine for our Ju88

Stein Ivar is busy making calculations for the electrical wiring for our Ju88 project as well as for Yellow 3.

I myself is busy installing footsteps on the aft fuselage for Yellow 3.

 

 

   

 

 

 

   

 

 

 

 

 

09.10. 2015

 

 

Mysterium fra Sola.

Thorkild Jørgensen på Sola spør om det er noen som gjenkjenner disse Tyske delene funnet i en kasse på lageret.

Den ene har Fl. No: 1205511 og part nr. R102 350160.

Den andre delen har part nummer R102-33:02-44.

Gi beskjed om du kan hjelpe.

 

Mysteriet løst!

Cille Sjøgreen forteller pr. mail at begge delene er til et HDL 151 tårn. Han har de samme delene som restaureringsprosjekt.

 

Mystery from the Sola Museum.

These two German parts were found in a box at the parts storage.

One of these parts has Fl.No: 1205511 and P.N. R102 350160.

The other one has P.N. R102-33:02-44.

Please notify us if you can help.

 

SOLVED!

Not long after I mailed about the two mystery parts, Chrille Sjøgreen emailed that both parts are for a HDL 151 turret. He is having one as a rebuild project himself.

Thank you so much for the info. I am sure that this will be highly appreciated.

 

 

   
08.10.2015  

 

 

Nye deler!

Sola har nå laget en liten serie med ”stutzwand” til bruk foran brannskottet i Bf109-fly.

Dersom noen trenger slikt til prosjektet så kontakt Messerschmitt-gjengen!

 

Sola News!

From Sola comes the news that they have had a new series of “Stutzwand” made for Messerschmitt projects. If needed, contact the Messerschmitt group at Sola for more details.

 

 

 

   

 

28.09.2015

   
Prosessen med å få tilsatt ny teknisk konservator etter Birger Larsen har dratt ut i tid. Vi har også  vært spente på hva slags person - les kvalifikasjoner - den nye konservatoren skulle ha. Nå har vi fått en del av svaret, resten får vi når personen starter i jobben.
 
 
Teknisk konservator
 
Da kan jeg meddele at vi har ansatt ny teknisk konservator. Vi har valgt Michael Loftus som har lang og variert bakgrunn innen konservering med bla 5 år som Aircraft and Technology konservator ved National Museum of Flight, National Museums Scotland. Han har også grundige erfaring i å preparere og klargjøre gjenstander til utstilling, det kan jo komme godt når vi for alvor begynner på ny sivil utstilling. Michael er 41 år, født i Irland og vokst opp i Liverpool. Han flytter til Bodø med samboer og jakten på et sted å bo har allerede begynt. Han begynner i stillingen den 11.1.16.
Jeg er veldig fornøyd med at Norsk Luftfartsmuseum nå har fått på plass denne kompetansen.
 
Mvh
 
Erling Kjærnes
Dir. Norsk Luftfartsmuseum
     

27.09.2015

   
Det har en tid vært kjent at Norsk Luftfartsmuseum har hatt et arbeid på gang med tanke på å fornye utstillingen i den sivile delen. Konsulenter utenfra har vært engasjert, og det er allerede lagt ned et stort arbeide med tanke på hvordan den nye utstillingen skal være. Men som vi alle vet koster ting penger, men i dag kunne direktør Erling Kjærnes slippe følgende gladmelding:  
God kveld,
 
Det er med glede å kunne meddele en liten budsjettlekkasje.  Vi får 10 mill av KUD til ny sivil utstilling. Dette er et utrolig viktig bidrag.  Noe som gjør oss i stand til endelig å få en utstilling som vil løfte museet opp i den aller øverste divisjonen på den internasjonale arenaen. 
 
Det har vært jobbet iherdig fra flere hold og jeg vil rette en stor takk til de som har lagt seg i selen for å få dette til. 
 
Vi har da 20 mill og jobber videre med å skaffe de siste 10 mill., og det får vi til :)
 
Artikkel i AN:

 

 

   

 

23.09.2015

   
 

Dugnadskveldene er kommet godt igang etter sommerferien. Det jobbes på flere prosjekter samtidig. De største er

Ju 88: Innredning

Me 109: Haleflate, høyderor og innredning i bakkroppen

Jumo 211: Demontering.

Lagerbukkene til veivakslingen sitter godt fast, så det blir ei utfordring å få dem ut. Ennå har vi ikke funnet løsningen på problemet.

 

 

 

 
 

 

 

   

Bakre girkasse er tømt for drev, reingjort og sandblåst. Nå gjenstår lakkering og montering av innmaten.

 

 

   

 

Ivan har rettet opp og reparert skadene på haleflata til Me 109 og holder nå på med høyderoret.

 

Per har fått som oppgave å få på plass all leamikken i forbindelse med halehjulet på Ju 88. Gamle skinnjakker er gått med til fremstilling av div. belger og trekk til beskyttelse av sylindre og stempler i det hydrauliske systemet. Det er mye å holde rede på i tillegg til at det er svært trangt å komme til, men for hver kveld kommer nye ting på plass.

 

   

 

   

17.09.2015

   

 

Helga 12-13 september hadde vi besøk av Jan David-Andersen, mannen bak David-Andersen motorene. Gunnar var vert og tok han med til bl.a. Saltstraumen og viste rundt på Norsk Luftfartsmuseum. Bildet viser Jan David-Andersen foran museets samling av D-A motorer.

Link til side med D-A motorer

 

 

   

20.08.2015

   

 
For litt siden kom en far kjørende opp fra Møre med sin sønn som skal begynne på flyfag.  Han hadde med seg en Ranger-motor og 5 esker deler.  Motoren kommer fra Møreflys Grumman G.44 Widgeon, LN-HAL.  Det er en reservemotor som selskapet fikk fra forsvaret da de faste ut Fairchild Cornell.  Motoren står fortsatt i krybben,  Se bilde.

Ellers har det vært litt liv i modellflyfolket.  En EEO Tarzan og Piper Cub kommer fra Tromsø, og sørfra får vi en Maximum 4, modeller som har stått på ønskelisten lenge.

Hilsen Gunnar

 

   

 

   

11.05.2015

   

Fra Klas Gjølmesli har vi fått tilsendt dette bildet. Bildet er et resultat av samarbeidet mellom NTNU i Trondheim og det flyhistoriske miljøet, blant annet Klas, for å lokalisere flyvrak i Trondheimsfjorden. I løpet av de årene de har samarbeidet er det gjort flere interessante funn, Condor er et eksempel. Det er første gangen vi har sett et slikt bilde der et vrak som er blitt scannet på havbunnen har blitt satt sammen til et blide på grunnlag av dataene.

Klikk på bildet for en større utgave!

Click the picture to enlarge it!

 

 

Fra Klas til Birger:

Her er et fantastisk oversiktsbilde satt sammen av bilder/data på den Halifaxen som ble lokalisert i Trondheimsfjorden. Vi har lov til å bruke dette på hjemmesiden vår.

 

I have now got permission to give you a picture of the 3D model the students have produced. I will later send you pictures made from other angles. The professor is not at the university the next few weeks but he will send me more when he is back.

 

Fra NRK Trøndelag: https://www.nrk.no/trondelag/fant-sjeldent-bombefly-fra-2.-verdenskrig-1.12001529

 

From NRK Trøndelag: https://www.nrk.no/trondelag/rare-british-ww2-airplane-found-in-norwegian-fjord-1.12005570

 

 

   

05.07.2015

   

Piper L-4J "Grasshopper", LN- MAV

 

Fra Roald Olsen, Leivset på Fauske, har vi fått denne hilsen:

Hei alle i BLHF. Jeg var på flydagene på Kjeller der jeg hadde et morsomt og spesiellt maleoppdrag. Malte på noseart på en restaurert Piper. Alle ble fornøyd med resultatet, jeg kan bare håpe på flere sånne oppdrag...ønsker alle en fin sommer :)

Red. amn: Roald har over en tid sendt oss bilder av sine plastmodeller, og er en dreven modellbygger.

 

Her kan du se kunstverket/See the Noseart :

57da4b9bdf0232118d4a47029c636c2b.jpg

 

The history about rebuilding LN-MAV:

Hele byggehistorien finner du på denne Facebook adressen : LN-MAV.BLOGSPOT.COM

 

 

 

   

 

24.06.2015

   

Den sivile delen av Norsk luftfartsmuseum satser stort og skal i løpet av 2016 ta en totaloverhaling på utstillingen. Her er det ikke snakk om å flikke litt på det gamle, men lage noe helt nytt. Datateknologien vil i stor grad bli tatt i bruk.

Les mer: https://luftfartsmuseum.no/vi-lager-3000m2-ny-basisutstilling/

 

 

Norsk Luftfartsmuseum har gått til innkjøp av en flybar Norseman

Les mer: https://luftfartsmuseum.no/norsk-luftfartsmuseum-har-kjopt-noorduyn-norseman-mk-vi-r-af-flyvende-veteranfly/

 

 

 

   

Første helikopteret til Norsk Luftambulanse kommer snart i utstilling

Les mer: https://luftfartsmuseum.no/mbb-105-til-museet/

 

   

 

 

   
     
 

 

 

 

 

12.06.2015

   

Avslutning på vårsesongen 2015.

Tradisjonen tro hadde vi sesongavslutning med grillmat tirsdag 9. juni. I motsetning til de foregående årene, hvor vi har hatt fint vær, fikk vi i år sør vest kuling, 6 grader og regnbyger som feide vannrett innover plassen.

Men ingen ting er så galt at det ikke er godt for noe: Den kraftige vinden gjorde at det inne ved østveggen var et område hvor det var både tørt og i livd for vinden.

 

Maten måtte nytes innendørs og det var akkurat nok plass i kaffebaren. Det ble, trass ufyselig vær en hyggelig kveld.

Vel møtt til høsten!

Foto: Bård Skaalbones

 

 

 

 
Arvid og Gunnar ved grillen.
 

 I forgrunnen "gammeldirektøren" Arne Qvam.

 

 
 
 
   
 
 
 
 

 

 
Signe er ferdig på flyfag denne våren. Hun har lagt ned en masse arbeidstimer på BMW 132. Takk skal du ha!
Nå står nye utfordringer for tur.
 
 

Roy, Ivan, John og Alf.

 
 

 

 

 
 

Knut, Gunnar og Asbjørn.

 

 

 

 
 
 
 
   
03.06.2015
 

 

Please find attached the May 2015 issue of BNAPS News. This is the Islander 50 special edition and contains an outline of what is planned for the event starting with the official opening and the commemoration of B-N Islander prototype's first flight 50th on 13 June. Further details will be circulated in the next few days when final details regarding car parking and 50th tribute flypasts have been confirmed.

All are invited to come along to "Islander 50" at The Propeller Inn, Bembridge Airport, for the first flight 50th commemoration day and possibly pay another visit to the event later in the week. "Islander 50" will continue until Sunday 21 June.

 

If you plan to attend, particularly if you will be flying in to Bembridge Airport, then  please let us know so that we can update our estimate of numbers, hope to see you there,
Best regards,
Bob
Britten-Norman Aircraft Preservation Society Trust Chairman/Fund Raising and Publicity

Bob Wealthy Solent Aeromarine Enterprises solentaeromarine@hotmail.co.uk

 

Link 1:  BNAPS News May 2015 - Islander 50 Special Edition

Link 2: https://www.youtube.com/channel/UCFu-Q1Bj56fCYOU_6YQKN3A

Link 3: https://www.youtube.com/watch?v=xiknTvC18GA

 

 

 

 

   

 

25.03.2015

   

Sopwith Baby til Bodø.

Mandag og tirsdag var et team fra museet i Bodø nede på Gardermoen for å pakke og gjøre klar til forsendelse den Sopwith Babyen som har vært under oppbygging på Gardermoen. Flyet er ikke ferdig. I det vesentlige er oppbyggingen av flykroppen langt fremskredet. Vingene er i hovedsak i deler og vil bli bygget opp etter hvert. I tillegg kommer motoren oppover fra Bergen.

 

Planen er å montere opp flykroppen ”som den er” i den militære delen av museet i løpet av høsten, samt at motor og løse detaljer som ikke trenges i utstillingen vil bli lagt på lager ved museet.

Bildene: Forparten av skroget. Teamet fra V. mot H: Ketil Lunde, Klas Gjølmesli, Jan Eriksen, Ivan Kristiansen og Birger Larsen

 

Sopwith Baby for Bodø.

Last days a team from the museum in Bodø has been to Gardermoen to crate a Sopwith Baby intended for Bodø. Mainly the airplane consists of the fuselage, engine and most of the parts for the wings.The Baby will be a part of our exhibition “as is” sometimes this autumn.

The team: L to R.: Ketil Lunde, Klas Gjølmesli, Jan Eriksen, Ivan Kristiansen and Birger Larsen. The team had great help from our friends at the Gardermoen Collection.

Sopwith Baby har en litt spesiell historie i Norge.

Les historien: https://borreminne.hive.no/aargangene/1997/06-karljohansvern.htm

 

 

   

 

 

 

 

   

18.03.2015

   

Fra: bob wealthy [solentaeromarine@hotmail.co.uk]
Sendt: 20. juli 2014 13:45
Emne: BNAPS News July 2014 + BNAPS Workshop Open Weekend 26 & 27 July

Please find attached BNAPS News July 2014 issue, any problems in opening the file please let me know.
Also attached is a notice about the BNAPS Workshop Open Weekend on 26 and 27 July. If any BNAPS Supporters Club Members are willing to come along and help over the weekend please get in touch. If you plan to come along to view the B-N Islander G-AVCN and to learn more about the restoration work please let us know which day you expect to pay a visit and at what time of day - hope to see you there.

  Note that for practical reasons visitor access to the workshop over the weekend will be by means of the minibus shuttle running from the Tollgate Café on Embankment Road to the Workshop and back, Best regards, Bob Britten-Norman Aircraft Preservation Society Trust Chairman/Fund Raising and Publicity

Bob Wealthy Solent Aeromarine Enterprises solentaeromarine@hotmail.co.uk

 

   

24.02.2015

   

 

Gunnar har reparert noen skader på modellen og er i ferd med å legge på ny grunning før lakkering. Midt under flykroppen vises opphenget for festet som ble brukt i vindtunnelen.

 

Gunnar has repaired some damages at the model and is in the process of adding new primer before painting. Amid the fuselage appears the suspension for the mount that was used in the wind tunnel testing.

 

   

21.02.2015

   

Concorde vindtunnel modell restaureres

I verkstedet har vi nå inne et sjeldent objekt til restaurering. Det er en modell av Concorde som ble bruk under testing i vindtunnellen på RAE Bedford. Modell er gitt til museet av Airbus. Den er 3.40 meter lang.

Den er laget i mahogni, aluminium, messing og stål. Mahogni ble fortrukket til vindtunnelmodeller fordi treverket er dimensjonsstabilt, homogent, og lar seg slipe og polere til fin overflate.

Da vi fikk inn modellen var sideroret brukket av, 2 ror på vingene manglet, nesekonen var bøyd og det var diverse mindre slagskader.

Modellen er malt hvit. Dette er gjort i ettertid, og forringer modellen som museumsobjekt. Originalt var modellen i lakkert mahogni.

Malingen har limt fast rorene, tettet igjen hengsellinjene og skjuler detaljer fra vindtunneltestingen. Det eneste gode med hvitmalingen er at den fremhever modellens fantastiske form.

Modellen vil bli beholdt hvit, mens alle ror vil bli gjort justerbare slik de var under testingen.

Legg spesielt merke til rorene. De er 2 delt med spalte, mens flyet som ferdig hadde ror i et stykke. Dette viser hvordan man forsøkte seg frem. Interessant er at balanserorene bare kan justeres nedover.

      

Concorde wind tunnel model restored.

At the workshop, we now have a rare object for restoration. It is a model of a Concorde that was used for testing in the wind tunnel at RAE Bedford. The model is donated to the museum by Airbus. It is 3.40 meters long.

It is made of mahogany, aluminum, brass and steel. Mahogany was preferred to wind tunnel models because the wood is dimensionally stable, homogenous, and suitable for grinding and polishing if you need a smooth surface.

When we got the model the rudders were broken, two rudders on the wings were missing, the nose cone was bent and there were various minor impact damages.

The model is painted white.This is done in hindsight, and degrades the model as a museum object. The original surface was in varnished mahogany.

The paint has glued the rudders, clogged the hinges and hides details from the wind tunnel testing. The only good with the white paint is that it highlights the model's amazing shape.

The model will be retained white, and all rudders will be made adjustable as they were during testing.

Note particularly the rudders. They consist of two parts, while the full scale plane had rudders in one piece. This shows how they experimented with different solutions. Interesting is that the ailerons can only be adjusted downwards.