Spørmål og svar

Vi som mottok henvendelsen kunne ikke gi noe godt svar. Derfor sendte vi spørsmålet videre til et av våre medlemmer som vi mente muligens kunne gi et svar, og svaret kom:

Hei,

Jeg har fått videresendt din henvendelse til Bodø Luftfartshistoriske forening angående et tysk flyhavari i Kjøllefjord.

Det kan nok ha vært flere episoder med nødlandede tyske fly, siden det fra 1941 til ut 1944 var til dels stor flyvirksomhet fra de tyske flybasene i Finnmark, og da spesielt fordi Sværholthavet/Porsangerfjorden ble brukt til ut- og innflyging til flyplassen på Banak og sjøflyplassen i Indre Billefjord.

Formålet med dette var rekognosering etter og angrep på allierte konvoier til og fra Sovjet, eller eskorte av egne, tyske konvoier med forsyninger til styrkene på Murmansk-fronten som ble losset i Kirkenes.

Den livligste virksomheten fra flybasene i Porsanger var i perioden mars 1942 til juli 1943.

Den episoden jeg tror tidsvitnet ditt sikter til skjedde 15. september 1942.

Den 14. september 1942 kl. 14.50 startet 6 Heinkel He 115 sjøfly fra Billefjord for å angripe skip som hadde blitt hengende etter den østgående allierte konvoien PQ 18 øst for Bjørnøya. De fant ingen skip, men ett fly ble meldt savnet ved konvoien. De gjenværende fem flyene måtte alle nødlande på og rundt Sværholthavet på grunn av ising på vingene, da de returnerte i skumringen.

Et fly ble tauet inn til Gjesvær på Magerøya og hentet av flyredningsbåten «Karl Mayer» der. Et annet mannskap ble berget av «Karl Meyer» mens flyet gikk tapt; det strandet muligens på Mårøya Et tredje fly med mannskap ble berget av samme flyredningsbåt, slik at 4 av de 6 deltakende flyene gikk tapt.

Avdelingssjefen, Hauptmann Eberhard Peukert nødlandet sitt fly, merket 8L+AH, i grov sjø nord for Sværholt, flyet ble skadet og sank og de tre om bord måtte gå i flyets oppblåsbare gummibåt.

Neste morgen ble de funnet av en Dornier Do 24 sjøredningsflybåt fra Billefjord.  Flybåten landet i den grove sjøen, men fikk halen slått av, noe som også hadde skjedd utenfor Kristiansand  en måned tidligere med samme flytype.

De fikk berget de tre fra gummibåten om bord, og lyktes med å kjøre flybåten på vannet inn til nærmeste tettsted, som var Kjøllefjord. Her ble Dornier Do 24  «CM+IH» kjørt opp på stranda innerst i fjorden. Mannskapet på fem og de tre reddede ble hentet av en annen Dornier 24 fra Billefjord etter en tid som «turister» på stedet. Flyet ble hentet til Billefjord av «Karl Meyer» og senere reparert.

Her er flyet på stranda:

   

Bodø Luftfartshistoriske Forening (BLHF)har holdt på med så mangt. Det vi som oftest forbindes med er restaurering av gamle fly og at vi opp gjennom årene har vært land og strand rundt på innsamlingsturer. Disse innsamlingsturene har ikke bare skaffet oss ei unik samling av vrak og deler, satt oss i kontakt med mange likesinnede som etter hvert ble til et verdifult nettverk.

Det som ikke har kommet så tydelig fram er at fra oppstarten og frem til idag har vi via våre medlemmer tilgang til en nesten unik historiekunnskap når det gjelder luftfartshistorie.

Deler av denne kunnskapen er skrevet ned, en del ligger i arkiver som er søkbare. Problemet er ofte å finne ut hvor man skal søke og hva man skal søke på. Likevel er den største kunnskapsmengden fortsatt i hodene til folk rundt om i landet, og ikke blitt registrert. Tiden går og folk blir borte av naturlige årsaker. Derfor er det viktig å få registrert mest mulig før det er forsent, noe både vi og Norsk luftfartsmuseum jobber med . 

På denne hjemmesida er det et punkt "Kontakt oss". I løpet av et år får vi mange henvendelser fra inn- og utland. Det har vært om alt fra mulige farskapssaker fra krigens dager, til hvor en død slektning kan være begravet.

Mye handler om hendelser som tydeligvis har vært diskutert hvor folk treffes, og hvor man ikke har blitt enige. En god del av svarene kan finnes ved hjelp av Google, og da henviser vi til en lenke.

Så har vi slike spørsmål som dagens eksempel. Ikke så viktig for allmennheten i og for seg, men det kan bety noe for enkeltpersoner, grupper eller et lite samfunn på f.eks finnmarkskysten.

Vi fikk for noen uker siden denne henvendelsen fra ei dame i Lebesby, Finnmark. (Vi oppgir ikke navnet på dama, og heller ikke på han som skrev svaret).

 

Hei. Jeg var på ei kulturvandring i går sammen med folk i Kjøllefjord som har opplevd krigen. ei dame som var 7 år da krigen startet fortalte at ho hadde et minne fra 1940-1944 Da et fly falt ned på Kjøllefjorden og ble slept inn i fjæra i Kjøllefjord. Ho husker lukta av flyet og kan i dag av og til minnes den lukta. Ho husket ikke mer enn det, men: finnes det oversikt over flyhavari i Finnmark, Lebesby kommune? Kan man finne ut hvilken hendelse, hvilket fly og evt når? Vet dere hvor man evt kan henvende seg for slike opplysninger?

 

 

 

 

Det ble tatt bilder av «de innfødte» også:

 

 

Det hadde vært morsomt å finne navnene på disse!

 

Jeg håper dette er til hjelp?!

Vennlig hilsen

NN

 

(Redaksjonsmedlem i «Flyhistorie» og medlem BLHF)

 

Sendt fra E-post for Windows 10

 

Da svaret var sendt til damen i Lebesby, hadde vi en følelse av å ha hatt en "God dag på jobben".