Fra 2018

[[[[NEWPAGETEXT]]]]

Dette var nyhetene fra 2018

12.12. 2018
På siste styremøte i Norsk Luftfartsmuseum fikk styret en omvisning i Anlegg 96 på Bodø Hovedflystasjon. Museet har fly som ikke er i utstillingen plassert forskjellige steder på flystasjonen, og Anlegg 96 er ett av stedene. Flyene vil kunne bli en del av en fremtidig "Kald krig" utstilling.

Dassault Mirage III E

Saab J 32 Lansen

Saab 35 RF Draken

Oppestående Northtrop F-5A Freedomfighter.

Og en av to som kneler.

Mig 21

Honest John, artillerirakett fra 50-60 tallet. Kunne levere atomvåpen.16.09.2018

De siste årene har Norsk Luftfartsmuseum en gang utpå høsten invitert til «Åpen dag». I år hadde noen funnet på en annen vri. Bildet av annonsen forteller hva opplegget går ut på. Når «åta» gratis adgang var tatt bort, var vi spente på hvordan folk ville reagere på tilbudet.

Verkstedet var BLHFs ansvarsområde, og det var stort sett Ketil og Arvid som skulle holde fortet sammen med Ivan som laget ny motorcowling til Me 109 inne på snekkerverkstedet. Gunnar var i museet og tok seg av sin kjære Norseman sammen med Peter. Konservator Mike skulle ha oversikten over det hele, og var mye frem og tilbake, før han til slutt endte opp med å tilbringe mest tid på verkstedet. I tillegg kom en fra Saab Safir-gruppa og begynte å montere på plass delene som var tatt av motoren til Safiren. Det er nå endelig bestemt at motoren skal sendes til Danmark for overhaling. Med andre ord: Det var ingen ting å utsette på bemanningen og kompetansen til verkstedgruppen.

I tillegg var en PC og et stort TV koblet opp og kjørte Power Point prestasjoner som viste hva BLHFs medlemmer har bedrevet i de årene foreningen har bestått. Det startet med berging og innsamling av vrak og deler. Medlemmene og hjelperne deres var bokstavelig høyt og lavt, mest i Nord-Norge, for å sikre seg verdiene som egentlig lå tilgjengelig for rov og ran. Det fortsatte med bygging av div. replicas, restaurering og ikke minst å lage nye deler til erstatning for det som var ødelagt eller manglet.

Nettverksbygging og bytting av varer og tjenester med institusjoner i inn- og utland var også et tema som de besøkende fikk en innføring i, og som de fant interessant.

Rundt kl 1230 kom de første besøkende, og vi ble fort klar over tendensen: Dette ble en familiedag med noe stort og masse smått publikum. Ungene nede i barnehagealder er vant til å bruke »innestemme», så ungestøy var et fraværende problem, og det var utrolig hvor vriene spørsmål småtassene klarte å stille. Som formidler med button »Bare spør» på skjorta var det bare å skjerpe seg. Noen av barna hadde data-spill med fly hjemme, og de lurte på om Messerschmitten kunne utføre samme øvelsene som flyene i spillet. Når svaret var nei, kom motspørsmålet «Koffør det»? Det var noen ganger jeg følte at den tynne isen jeg til tider beveget meg på med ett ble enda tynnere.

Det var artig å se at dette ikke i hovedsak var en far/sønn greie. Mor og søster var i høyeste grad med. Mitt inntrykk var at mødrene satte mest pris på historien bak foreningen og bakgrunnen til flyene, og hadde de beste spørsmålene i den sammenhengen. Fedrene var tradisjonen tro mest opptatt av det tekniske. Først etter kl 1530 begynte trykket å avta.

Alt i alt en svært interessant dag.

Det var veldig populært både for store og små å få  ta en titt i cockpit til Me 109. Det som var spesielt med denne dagen slik vi i verkstedet opplevde den, var at det var mest familier med små barn som besøkte oss. Informasjonen måtte derfor legges opp deretter.

En annen sak var at det var mange mødre blant de besøkende, noe som ikke er helt vanlig, men ikke desto mindre svært hyggelig. Alle ga seg god tid, det kom mange gode spørsmål både fra ung og gammel. For oss som representerte museet ble det en hyggelig dag.15.07.2018

Tweet'en ble tatt ned fra utstillingen og plassert utendørs for å gi plass til U2 da den ble flyttet fra sivil til militær avdeling på museet. Nå er den flyttet og satt opp som blikkfang utenfor flysimulatoren.

For en periode var Tweet'en det første jetflyet som norske flyelever fikk prøve seg på i USA. Den var ikke særlig sprek, og til tider kjedelig å fly i følge mine kilder.13.06.2018

I går, 12. juni, hadde vi vår tradisjonelle sesongavslutning med grillmat.

Noen vil nok fortsette å arbeide litt utover i juni, bl.a. skal motoren til Me 109 monteres.12.01.2018

U2 manglet på den ene siden et deksel i overgangen mellom forkant av vingen og skroget. Gunnar har laget ei form av glassfiber for å kunne lage et nytt delsel.