Motorbytte i felten med eget spesialutstyr

Å jobbe i et selskap som Widerøe, hvor mange av oppdragene foregikk ute i "bushen", var ingen dans på roser.

Avisa Tromsø hadde for noen år siden en interessant artikkelserie om flyvirksomheten til Widerøe. Den gangen var utgangspunktet for mye av aktivitetene Skattøra utenfor Tromsø.

Ved å klikke på de små bildene får du opp lesbar tekst.

 

   
     
        

 

Motorbytte i felten med eget spesialutstyr. 

Bilder og informasjon har vi fått tilsendt fra Bjørn Meyer i Tromsø, og henger sammen med avisartikkelen over. Dette var det første bidraget vi fikk utenfra da vi opprettet hjemmesida og ba om stoff.

Vi vet ikke når bildene er tatt, men de viser hvordan livet kunne arte seg for datidens flymekanikere. Sånn sett har de en historisk verdi.

Klikk på bildene med ramme så får du et større bilde. Tilbake ved å klikke på pila øverst til venstre på skjermen (returpila).

 

     

 

 

   

Fra venstre:"Harstad-Hansen", ukjent, Arvid Andreassen, Bjørn Børresen og Knut Karlsen

 
   

 

 

   
   

 

 

En cowling kan brukes til så mangt, blant annet til vindskjerm og spiseplass på en våt og regnfull dag.

 

Foto: Arvid Andreassen

 

Hans Petter Lund, Bjørn Børresen, Arvid Andreassen og Svein Olav Hansen

   

 

 

Da vi la ut bildene etterlyste vi i den forbindelse nærmere opplysninger om hvem, hva og hvor. Artikkelen i Bladet Tromsø ga oss svar på de fleste spørsmålene.

Motorbyttet fant sted på vannet Store Rosta som ligger i Indre Troms, og bokstavelig talt på grensen til Sverige, men år og dato er ikke nevnt.

Store Rosta er et populært fiskevann, både for nordmenn og svensker. Det var derfor vanlig å fly sportsfiskere inn til vannet.

Slike motorbytter var mekanikerne i Widerøe ikke helt ukjente med.

 

Flyene var utstyrt med flottører, og når motoren begynte å harke, landet man på nærmeste sjø eller vann. Bildene er tatt av mekaniker Arvid Andreassen.

Flyet var stasjonert på Skattøra ved Tromsø, og ble brukt som ambulansefly, til taxiflyvninger og som reserve i passasjertrafikken.

Det var særlig som ambulansefly Norseman ble anerkjent, og ambulansetjenesten ble støttet økonomisk av Røde Kors. Flyet ble også brukt til å frakte anleggsmaterialer til forskjellige anlegg inne på fjellet, på en sesong opptil 25 tonn.