Fra 2014

2014.

17. desember 2014

9. desember 2014

Please find attached the November 2014 issue of BNAPS News.
2015 will be an exciting year for BNAPS and Islander G-AVCN, if you are interested in becoming a BNAPS Supporter or would like to make a donation towards the project we would be pleased to hear from you.
All best wishes for the festive season and for a happy and prosperous New Year,
Bob
Britten-Norman Aircraft Preservation Society Trust Chairman/Fund Raising and Publicity
 Link til BNAPS News

Link til: November 2014 issue of BNAPS News.
 
18. november 2014

Utvendig er det mye korrosjon. 14 mm mutre har krympet til 13,5, og verktøyet passer dårlig.

Med så mye utvendige rør og koblinger er det viktig å ta bilder med tanke på montering av nye deler.

Jumo 211: Begge ventildekslene er kommet av og avslører atventilmekanismen ser veldig bra ut.

Jobben framover blir å plukke av alt utvendig slik at vi sitter igjen med motorblokka og topplokkene.

Roroverføringene i cockpit på Ju 88.

Det er mye kryping og skifte av arbeidsplass når skottene deler opp flyet.

Per overhaler et av festene for pedalene i Ju 88

Gunnar har gitt seg i kast med propellhuben til Norseman. Målet er å få løsnet vektene som regulerer stigningen på propellen.

Her legges siste håhd på verket før forvarmeren til inntakslufta er sikret. BMW 132.

    

Som flyfagelev er det også en del lekser som må gjøres.

3. november 2014
Vi har fått forespørsel om bilder av Piper Cub LN-AEU.  Ole Johan Kjeserud som er teknisk sjef på 330 har kjøpt flyet, og trenger bilder i forbindelse med restaurering.  Hvis noen har bilder, send oss!
 
Hilsen BLHF
Gunnar Koch
For å sende oss bilder, bruk "Kontakt oss" i hovedmenyen.

2. november 2014

FW 190 A-3/U3?

Kan dette være et bilde av vår "Svart 3"? Vanskelig å si, men 3-tallet på understellet åpner for muligheten. Skal prøve å finne ut mer.

Klikk for større bilde.

Link til Svart 3.

Ekspertene har talt: Dette er ikke "Svart 3" men mest sansynlig "Gul 3". Malingsmønstret på spinneren tyder på det.

Bildet er tatt i Finland rundt 1942.

27. oktober 2014

Norsk” FW 190
 
I november utgaven av “FlyPast” er det en artikkel om en av de norske FW 190 vrakene som for en del år siden ble byttet bort til USA.  Som vedlegg ligger et bilde og noen utdrag fra artikkelen.
 
“White 1” er nå hos Collings Foundation i Texas.  De har en rekke flyvende veteranfly, så flyet er omsider i gode hender.  Se www.collingsfoundation.org der det står litt om flyet
Til venstre: Merker for nedskutte fiendefly på sideroret.
 

Klikk på bildene under så blir de større!

20. oktober 2014

Tennplugg Jumo 211

Hei  alle dere!

Vi søker etter tennplugger til våre Jumo 211-motorer som er under restaurering. Nesten alle pluggene var opprustet og derfor ikke restaurerbare.

  Dersom det er noen som har plugger så vil vi bli svært glade for å få overta så mange som mulig. (Vi trenger til 3 motorer.)

Pluggene har partnummer 9-4086 A eller 9-4101 B1. Se for øvrig vedlagte bilde.

Hi you all!

We are seeking sparkplugs for our Jumo 211 restorations. Nearly all of the original sparkplugs were corroded away and were not restorable. We are in need of sparkplugs for as many as three engines.

The sparkplugs are of the 9-4086 A or 9-4101 B1 type and looks like the one in the picture added.

 

 
20. oktober 2014  
 Hjuldører til FW 190   Full fart!

John Skogøy er i fullt arbeid med de nedre hjuldørene til ”Sort 3”. Dørene har manglet en tid nå men om kort tid så vil også denne detaljen være på plass.

 

Full speed ahead!

John Skogøy is busy restoring the lower main landing gear doors for “Black 3”. The doors have been missing for some time but hopefully the landing gear will be complete in a short while.

25. sept. 2014

Klikk på bildene for å forstørre!

 

   
8. august 2014.    

Onsdag 6. august hadde vi besøk av Tom Metzke og sønnen Peter. Tom var kommet fra Chicaago og Peter fra England i et spesielt ærend. De ønsket å få se finnen til den He 111 som Toms far nødlandet i fjæra på Ulvsvår 29. mai 1940. Finnen står i utstillingen på Norsk Luftfartsmuseum.

Jeg var sammens med dem på museet i 4 timer, og kan trygt si at møte med vrakdelen ble et sterkt møte. Faren ble tatt til fange og endte opp som POW i Canada og først satt fri i 1948.

 

 

Vi skal prøve å komme med enda mer stoff om havariet senere.

Alvilde Reisangs historie på norsk

Alvilde Reisang's history in English

Artur von Casimirs  historie på tysk

 

 

   
22. juli 2014     

Nytt fra Britten-Norman Aircraft Preservation Society Trust

Please find attached BNAPS News July 2014 issue, any problems in opening the file please let me know.
Also attached is a notice about the BNAPS Workshop Open Weekend on 26 and 27 July. If any BNAPS Supporters Club Members are willing to come along and help over the weekend please get in touch. If you plan to come along to view the B-N Islander G-AVCN and to learn more about the restoration work please let us know which day you expect to pay a visit and at what time of day - hope to see you there.

 

Note that for practical reasons visitor access to the workshop over the weekend will be by means of the minibus shuttle running from the Tollgate Café on Embankment Road to the Workshop and back,
Best regards,
Bob
Britten-Norman Aircraft Preservation Society Trust Chairman/Fund Raising and Publicity

BNAPS News July 2014 issue

BNAPS Workshop Open Weekend on 26 and 27 July. 

 

 

     
17. juli 2014    
 
FORSIKTIG, FUGL PÅ PARKERINGSPLASSEN!
  
I det siste har museet fått en ny innbygger.  Jonathan Småmåse har slått seg ned på parkeringsplassen forran verkstedet.  Han bruker parkeringsplassen som sin private “runway” der han piler formålsløst frem og tilbake, og av og til forsøker å komme inn i verkstedet flyinteressert som han er.  Han er kamuflasjemalt og går i ett med asfalten, så bruk øyene og vær forskiktig når du kjører inn og ut.  Se opp når du går ut av bilen for han blir forsvart av mor “Stuka” og far “Stormovik” som forsøker å opprettholde luftherredømme over parkeringsplassen.
 
Hilsn BLHF
Gunnar
                                                                            

 

        8. juli 2014

Leif Lyngby har gått bort.

Vårt mangeårige medlem Leif Lyngby har gått bort.  Han begynte på flyskolen i 1949 og har siden  fløyet er rekke legendariske flytyper både i luftforsvaret og i flyklubbene.  Leif var levende historie.  Han var en av de få som kunne fortelle hvordan det var både å fly Spitfire, Storch og Norseman.  Han hadde sin egen hjemmeside der han fortalte om sine mange opplevelser i luften.

I BLHF var han med fra starten av og satt i mange år i styret for foreningen. Blant de store tingene som står igjen etter han er historiene til alle flyene i Norsk Luftfartsmuseums samling som han skrev sammen med Jørgen Nordal.  Helt til det siste var han opptatt av luftfartshistorie, og arbeidet mye for museets samlingsavdeling der han blant annet gjorde et stort arbeide med å identifisere fotografier.

I de siste årene var han en kjær gjest i foreningens lokaler.  Når han kom var man sikker på å få en interessant samtale.

Leif blir savnet, og vi minnes han med respekt og glede.

Leif begraves fra Rønvik kirke tirsdag 15. juli kl 13.00.

Gunnar Koch

 

Link til Leif Lyngbys historier.

 

 

   
25. juni 2014    

Fremdeles finnes det brukbare vrakdeler liggende rundt om. Denne Jumo 211-motoren ble 24. juni 2014 hentet ned fra Grønnkampen i Indre Troms med god assistanse fra 339 skv.

   

 

 

   
13. juni 2014.     

At Norsk Luftfartsmuseum i lang tid har vært trangbodd er for lengst opplest og vedtatt. De siste årene har det vært jobbet med ulike prosjekter med tanke på å få til en utvidelse av arealet. "Kald krig" og "Isfronten" er kjente prosjektnavn. Nå er man kommet så langt at man kan presentere et forslag til løsning i samarbeid med andre seriøse aktører. Så gjenstår det å se hvordan man har tenkt å få finansieringen på plass. 

https://www.an.no/nyheter/article7415427.ece

   

  

 

   
9. juni 2014     

Tradisjonen tro avsluttet dugnadsgjengen vårsesongen med en skikkelig grillkveld fredag 6. juni.

 

Museete første direktør Arne Qvam var spesielt invitert. Han fikk foreningens skjold som en anerkjennelse for det arbeidet han har lagt ned både i foreningen og i museet.

 

 

   
8. juni 2014     

En reportasje i Finnmarken forteller om funn av et nesehjul - kanskje dere kjenner det igjen?

 https://www.finnmarken.no/nyheter/ ost_finnmark/article7397788.ece

Eneste fly fra krigen jeg vet om med nesehjul er P-39, men det kan jo være noe annet...

 Hilsen Yngve

   

 

 

   
3. juni 2014     

Dugnadsgjengen samlet utenfor verkstedet siste dugnadskvelden før sommerferien. 22 grader og vindstille. For å være ærlig så tok det ei stund før arbeidslysten tok overhånd.

Fra venstre: Roy, Ivan, Torgeir, Klas, Alf, Sindre, Per, Asbjørn og med ryggen til Birger.

 

Så var arbeidslysten kommet tilbake, i hvert fall hos Klas. De tre til høyre hører også til dugnadsgjengen. Marte, Therese og Jack.

Takk for en fin innsats så langt i 2014!

 

 

 

   
31. mai 2014     

Please find attached BNAPS News May 2014 issue, I hope that you will find it of interest. As you will appreciate the pace of restoration work is increasing and we need to increase the number of BNAPS supporters Club Members as the funding from subscriptions is a major source of income for the project. If anyone would like to subscribe or needs more information the relevant application form is attached.
Our belief is that the restoration work undertaken by BNAPS is of major importance in the context of Britains's aviation heritage and is a cause that is worthy of support.
Best regards,
Bob
Britten-Norman Aircraft Preservation Society Trust Chairman/ Fund Raising and Publicity

  Bob Wealthy Solent Aeromarine Enterprises solentaeromarine@hotmail.co.uk

Nyhetsbrevet fra Islander

Supporters Club

 

 

   
27. mai 2014    

Jumo Nr. 2 i Sverige.

Fra Bengt Hermansson har vi fått bilde av motor Nr. 2 til deres He111-prosjekt. Målet er å stille den ut med propellerboss og komplett utvendig.

Jumo engine No. 2 in Sweden!

From Bengt Hermansson I have received two pictures showing the No. 2 engine for their He111 project. Their goal is to display the engine complete with all externals and propeller boss.

 
     

15. mai 2014

   

Gul 3.

Vår superoppretter Øyvind er i byen!!!

Her er han i full sving med manifold nr. 2 tilhørende vår DB 605-motor. Mye varming og banking må til før manifolden får tilbake sin opprinnelige form. Er det noen som klarer oppgaven så må det være Øyvind!

 

 

Yellow 3.

Øyvind is back in town!!

The two enclosed pictures shows Øyvind in full swing, straightening the second of the manifolds for our DB 605 engine. Lots of heating and beating has to be performed before the manifold is back in its original shape!

I am fully confident that Øyvind is the man for the task!!

 

 

   
9. april 2014    
 

På Luftforsvarsmuseet klargjøres i disse dager en V-1 flyvende bombe fra 2. verdenskrig. Til venstre motoren, under snuten som ikke er satt på plass. Mer når V-1 har fått sin plass i utstillingen.

     

Fra byggingen av Luftskipet USS Macon på 30 tallet.
Legg merke til arbeiderne øverst i stigene.

Dette var lenge før begrepet HMS var innført. Verden har gått framover!

 

 

 

 

 

   
8. april 2014    

Vi har ganske mang besøkende i verkstedet i løpet av året. Noen melder sin ankomst i god tid mens andre kommer mer eller mindre uanmeldt. Uansett så prøver vi å gjøre det beste vi kan ut av situasjonen.

Dette paret hadde meldt sin ankomst i god tid, og i tillegg søkt om å få komme inn på flystasjonen for å få en omvisning i Hangar 9 og Anlegg 96.

Birger og Arvid tok seg av dem og ga dem "full pakke". Første dag verksted og museum, neste dag Hangar 9 og Anlegg 96.

Når man legger ned såpass mye tid i et besøk, er det ekstra hyggelig å få en tilbakemelding som takk.

Vi regner med at vi også får god omtale i det miljøet de tilhører i England. Richard tok en masse bilder som han skulle vise til vennene der borte.

Bla ned siden til 25. mars.

 

 

 

Thank you very much for your time and the care you took whilst showing Judi and myself your workshops, storage area and Area 96.

We both came away with an insight into the German war machine (Dunlop tyre moulds, P+W engine licences, grease nipples rather than oilways etc) that doesn't appear to be generally well known - thank you again.

We did get to see the Aurora on the Finnish border later on the Friday night, so our trips to Bodø and Tromso were both very successful.

I hope you get some good resolution to your succession issues. You are doing such good work there that it would be a shame for it not to survive in a self-sustaining way.

With best wishes for the summer ahead,
Richard

 

     
31. mars 2014.     

 

I forbindelse med utgivelsen av boken ”Offshore Helicopters”, som lanseres på Oljemuseet i Stavanger den 2. april, vil jeg gjerne tilby boken til BLHF’s medlemmer.

Boken omhandler følgende tema:

Helikopteret  -  en historisk gjennomgang                         
Helikopterets utvikling og funksjon.

 Det norske oljeeventyret                                                   

Fra Biskop Erik Pontoppidans beskrivelse av de naturrikdommer som lå utenfor kysten
til dannelsen av oljenasjonen Norge.

 

Helikopterbasene                                                    
Oljeletingens påvirkning for etablering av helikopterbaser på land.

Helikopterselskapene                                                         
Bruken av helikopter i lete- og boreaktiviteten i Nordsjøen.

Helikopterprodusenter og helikoptertyper                       
Noen av helikopterprodusentene som har vært med på å danne grunnlaget for dagens helikopterhistorie.

Havarier og andre hendelser                                              
Ulykker har vært en del av hverdagen for petroleumsindustrien både i Norge og ute i verden.

Alltid med sikkerheten i fokus                                           
Sikkerheten innen luftfarten kommer alltid i første rekke. Dette gjelder også for
helikopterflygingene.

Fra aeradio til radar og satellitt                                          
Før man startet med oljeletingen var det heller liten flyaktivitet i området.

En kvinne bak spakene                                                                   
Martha Johansen var verdens første kvinnelige helikopterflyger som fløy i offshorebransjen.

 Tilbudspris ifm lanseringen vil være kr. 250,- pluss porto (kr. 81,-), og vil gjelde tom den 13. april 2014.

 Normalpris kr. 298,- pluss porto vil gjelde ved bestilling etter ovennevnte dato.

 Bestillingen med utførlig navn og adresse foretas til aviationforlag@gmail.com

 
Med vennlig hilsen

 Bernt Olsen-Hagen

 

 

 

 
25. mars 2014    

 

25. mars hadde vi besøk av Richard og Judi Apps fra England. De hadde bedt spesielt om å få se verkstedet og Hangar 9. Formiddagen gikk med i verkstedet og resten av dagen var de på museet. Neste dag, onsdag, skulle de få ei omvisning i Hangar 9, før de på ettermiddagen satte seg på hurtigruta til Tromsø. Birger og Arvid var guider.

Richard og Judi er engasjert i ei gruppe som arbeider med å vedlikeholde og bevare et av Englands mer spesielle bombefly, Avro Vulcan B.Mk2 XM655

 

 

On the 25th of March Richard and Judi Apps from England visited us. They wanted to see the museum, and in addition they had our workshop, Hangar 9 and Anlegg 96 on their wish list. Tuesday morning they had a tour in the workshop, and the rest of the day was spent at the museum. Birger and Arvid were guides. The next day they visited Hangar 9 and Anlegg 96 before they entered the Coastliner and sailed to Tromsø.

Richard and Judi are engaged in a group that works to maintain and preserve one of England's more special bombers,  the Avro Vulcan XM655 B.Mk2

Anlegg 96: https://isfronten.blogspot.no/p/nyheter.html

For mer info: www.xm655.com

 

 

   
5. mars 2014     

BLHF arbeider ikke bare på gamle fly.  Vi forbarmer oss også over fine flyselskaps-modeller som trenger reparasjoner.  Her er 2 modeller som Gunnar og Ivan har fikset.  Ivan har støpt nye motorer til Boeing 747 og nossel til 720, og Gunnar har reparert.  Jumbo-jeten er laget av Fratelli Cesana i Milano og  er i 1 / 100 størrelse. 

 

 

Boeing 720 var en av 3 modeller som Boeing ga i gave til Thor Tjøntveit. En ble gitt videre til daværende luftfartsdirektør Willoch, en endte i Stavanger og en beholdt Tjøntveit selv.  Da museet fikk modellen var halen skadd og sokkel manglet.  Skiltet på sokkelen har Jørgen gravert.

     
28. januar 2014    

Birger og Knut studerer en del av mekanismen til roroverføringer Ju 88.

 

Johan monterer smådeler inn i kroppen på Ju 88. Her henter han ny forsyning.

     

 

Jan lager nytt deksel til elektronikkenheten som ligger på bordet. Bf 109

 

 

Gunnar slaglodder deler som skal inn i mekanismen som utløser gummiflåten på Ju 88.

     

 

To av ungdommene fra flyfag klargjør deler som skal monteres på BMW 132.

 

 

Ketil pusser opp felgen til halehjulet på Ju 88.

     

 

Therese frisker opp gjengene på mutrene som holder fast sylindrene på BMW 132.

 

 

Sindre har gjort enda en sylinder klar for montering. BMW 132.

     

 

Marte har løst problemet med en girkasse som hadde låst seg. BMW 132.

 

 

Signe fester sylinderne på BMW 132, og sikrer mutrene på tysk vis.

 

 

   
7. januar 2014     

 

For å lese teksten, klikk på bildet

  Good morning Birger,
Wishing you a happy, prosperous and productive 2014 and all success for your restoration of Islander LN-MAF.
Our team here are looking forward to a busy 2014 as we have to finish all the work on G-AVCN so that we can commence final assembly by the end of the year. We are anticipating several exciting developments that will be of great assistance to our project's success. Hope to reveal some of these developments in our next BNAPS News.
When you have compiled your list of missing components we can search through our stock and see where we can help.
Look forward to hearing from you - all best wishes to you and your team in Bodo,
Best regards,
Bob Wealthy,
Britten-Norman Aircraft Preservation Society

Bob Wealthy Solent Aeromarine Enterprises solentaeromarine@hotmail.com

 

 

             
6. januar 2014    
 

Flyintresse kan resultere i så mangt!

Fra Gabi i Ungarn har jeg fått nyttårshilsen med bilder av resultatet av hans andre hobby!

Egenprodusert vin fra egen vingård er slett ikke verst! Det er heller ingenting i veien med etiketten på flaska!

An interest in old airplanes can have various results!

From Gabi in Hungary I have received pictures of his second great hobby. Making special wine from his own vineyard is not so bad? Also the labels on the bottles are special!

Gabi says Happy New Year to you all!