Til en avveksling...

[[[[NEWPAGETEXT]]]]

11.04.2021 xxx

Denne doningen fra riktig gamle dager var det som møtte de som kom inn på verkstedet før helga. Den hadde overtatt plassen til el-flyet til Avinor.

Ut fra det jeg har fått opplyst er det en kalesjevogn, som kan utstyres med en til to hestekrefter. Alderen ligger rundt 120 år. Den har vært eid av Sulitjelma gruver som brukte den til transport avdiverse direktører. Den skal også ha vært benyttet til å kjøre kong Haakon da han i 1907 sammen med dronning Maud var på besøk i området Bodø for første gang.

Nå tilhører den Nordlandsmuseet.

Vogna trengte reingjøring, litt restaurering og generelt ettersyn. Siden verkstedet hadde plass, var det lett å etterkomme ønsket fra Nordlandsmuseet om å få et innsmett. De stilte forøvrig med eget mannskap, Sylwia Mosko, som forøvrig er kona til Mike, vår kurator.

På bildet ser det ut som hun skal ta en Corona 19 nesetest med den lange bomullspinnen. Slapp av, ingen fare! Pinnen brukes til reingjøring av kroker og kriker.

Et artig innslag i en ellers litt traurig hverdag, og kanskje en anledning til å lære noen nye knep i arbeidet med å få skikk på gamle ting.