Flyttingen an LN-KKW. Reportasje fra Avisa Nordland

Fra Avisa Nordland 13. november 2020.

I desember 2015 fikk norsk luftfartmuseum i Bodø en stor gave fra Norwegian. Det ikoniske Boeing 737 LN-KKW, som var en av flyselskapets første maskiner.

Fem år senere har det 31 år gamle flyet endelig landet sin siste "flytur" på utstillingsplattformen i Bodø, over veien fra museet.

– Det er helt fantastisk å endelig ha flyet på plass. En milepæl for Bodø. Dette blir et landemerke som vil synes godt fra museet og være et flott tilskudd for oss. Vi håper bodøværigene tar flyet godt i mot, sier direktør for museet Arne Christian Fjelberg, etter å ha overvært Norwegian-flyets siste reise.

Den perfekte dagen

Fjelberg forteller om en enorm logistikk-jobb og flere aktører som har vært med å bidratt til å få flyet på plass.

– Det har vært utrolig mange involvert i dette. En teknsik avdeling, og en samlingsavdeling som har stått for forbredelsene. I tillegg har Avinor vært med. De har sørget for at vi kan gjøre dette i et tidsrom hvor det ikke flyavgang- og ankomst. Forsvarsbygg har lagt ned blinkelysene til innflygning. Aviator har stilt opp for å taue flyet for oss gratis, sier Fjelberg og legger til:

– Widerøe hadde klar en backup-traktor til oss om den vi hadde fra før skulle svikte. Flysikkerheten har også vært tema i og med at haleroret er så høyt så hvis flyet hadde blitt stående igjen i enden av rullebanen, så kunne vi ikke hatt landing og take-off på fly, forklarer direktøren.

 

Arne Christian Fjelberg direktør for Norskluftfart museum.

 

Fredag den trettende

Det er også viktig å ha været på godsiden når en flymaskin som veier 300 tonn skal fraktes.

– Vi hadde egentlig lyst å flytte den forrige fredag eller lørdag for da var plattformen ferdig. Men med det været som var da så skjønte vi at det ikke gikk. Alle disse faktorene måtte være på plass for å få dette til. I dag var den perfekte dagen.

Var du spent på om alt kom til å gå bra i dag?

Man er jo alltid spent før en sånn operasjon, i og med at det er så mye som skal klaffe. I tillegg er det jo fredag den trettende i dag, det har gitt litt ekstra spenning, humrer han.

64.000 timer i lufta

Som nevnt var flyet en av de første maskinene som var i bruk hos Norwegian, og fløy sin første flytur i 1989. Fjelberg opplyser at det var den aller første flymaskinen som Norwegian eide helt selv.

– Så den er på mange måter historisk. Den har flydd 64.000 timer i lufta. Det betyr at den har vært i lufta, og oppe fra bakken i drøye syv år og tre måneder sammenhengende, forklarer Fjelberg.