Fra 2019

[[[[NEWPAGETEXT]]]]

22.12.2019

Årets juleavslutning for dugnadsgjengen ble holdt i verkstedet, hvor det var dekket langbord, mandag 16. desember. 13 medlemmer møtte opp og fikk servert god julemat og drikke.

Ungdommene søkte ly under vingen mens de ventet på at alt skulle bli klart.

Også i 2019 endte antallet dugnadstimer på rundt 6000. Tallet har vært nærmest likt for de siste årene.
13.11.2019

For de uinnvidde kan det opplyses at apparatene på bildene er manulle printere for å lage sjablonger som brukes til merking.

Den til høyre lager bokstaver som er 1" høy, mens den som er avbildet under lager bokstaver som er 3/4 " høy. Vi fikk overta redskapen fra Starfightergutta som ha fått dem på stasjonen.

Den første prøven.
12.06.2019

Tirsdag 11. juni markerte vi avslutningen av vårsesongen 2019 med den tradisjonelle grillkvelden for de som har drevet med restaureringsarbeidet i verkstedet og noen av støttespillerne.

Vi var 15 stk benket rundt arbeidsbordet i verkstedet. Bordet var for anledningen ryddet og dekket med duk. Aldersspennet var fra 18 år til godt over 80.

Elevene fra flyfag så fram til å kunne reise hjem på sommerferie, og vi ønsker dem god tur og vel møtt til høsten. Klikk på bildene

                  xxxxx

15.05.2019Torsdag 15. mai 2019 feiret Norsk luftfartsmuseum 25 år. I den anledning var det sendt ut invitasjon til stort bursdagsselskap i Cafe Gidsken.

Direktør Hanne Jakhelln ønsket de fremmøtte velkommen og orienterte orienterte om planene for den videre utviklingen av museet. Når alt er i boks vil vi se store forandringer, kanskje mest utvendig denne gangen. Som museum er det spennende tider vi går i møte!

Styreleder for museet, Ole-Henrik Hjartøy hadde også noen velvalgte ord og lykkeønskninger til bursdags-barnet. Han var også inne på det som ligger ikke så langt fram i tid med "Kald krig" og Anlegg 96, og forsikret forsamlingen om at vi vil se noen store forandringer om ikke så altfor lenge.

Fra Nordland fylke hilste fylkesråd for kultur, Åse Refsnes, og forsikret om at fylket kom til å støtte opp om museet og arbeidet som skal skje framover.

Så var det kaffe og kaker, og mye mimring om forgagne tider slik det pleier å være når  godt voksne møtes over kaffekoppen.

På vegne av de innbudte vil jeg rette en stor takk til Norsk Luftfartsmuseum for et hyggelig arrangement.

30.04.2019

Verdens første elektriske modell helikopter

Ishimasa Sky Lark EH 1

For litt siden gikk Stein-Ivar Moe bort. Han var en ekspert på å restaurere instrumenter og fly- elektronikk. Man må vel kunne si at han var litt av en elektronikk freak.

Bland de ting han etterlot seg var verdens første radiostyrte elektro helikopter Ishimasa Sky Lark EH 1 fra 1980. Helikopteret er komplett med alt utstyr. Det drives av 2 Mabuchi 540 børstemotorer som får strøm fra et 8 cellers NiCd batteri på 1100 mAh. Det gav en flytid på 2 minutter. Helikopteret kunne også flyes med lang ledning fra et 12 volts bilbatteri. (Å fly med lang ledning var for øvrig ikke noe nytt. For 80 år siden utviklet Arthur Young Bell 47 med modeller som fikk både strøm og styresignaler fra en lang ledning.) Motorene ble regulert av en skyvemotstand. Elektroniske fartsregulatorer var enda ikke kommet. Stein-Ivar var litt forut for sin tid. Han har laget en batteri-eliminator (BEC) til mottakeren og servoene, og unngikk dermed å fly med eget mottakerbatteri.

Rotorhode på helikopteret er etter Bell – Hillers system.

Sky Lark EH 1 ble ingen salgssuksess, og det finnes derfor svært få av typen igjen.

12.04.2019     

Ju 52 som står i utstillingen har hatt en propeller med diverse skavanker. Nå har vi fått en ny propeller av riktig sort og av god kvalitet.

.........

Når flyfagelevene har gått over den, skal den på plass på flyet.