Kunngjøringer

05.06.2015

NIKE bataljonen

FotoHistorien om Luftforsvaret første avdeling med rakettluftvern i!

Norsk Luftfartsmuseum onsdag 10. juni 2015 kl. 1300-14.00.

Den 27. april 1959 sto den norske NIKE bataljonen oppstilt i Fort Bliss, Texas og mottok sine våpen etter skarpskyting og dyktiggjøring.
Dette markerte innføringen av rakettluftvern i Luftforsvaret. Våre allværs fly skvadroner dro nordover og NIKE bataljonen sikret områdeluftvern i Østlandsområdet med sine viktige militære og sivile institusjoner. NIKE rakettene kunne brukes mot fly og raketter, hadde kapasiteter få samtidige våpen hadde og var et viktig ledd i NATO`s avskrekkings kjede under den kalde krigen.

NIKE bataljonens oppdrag startet i april 1960 med operasjonell virksomhe...t og varte i 30 år. 1. januar 1991 var bataljonen nedlagt.

Foredraget tar med seg forhistorien, beslutningsprosessen, utdanningen av bataljonen i USA, operativ virksomhet, oppdateringer og avslutningen.

Norwegian Nike Veterans Society tar vare på denne spesielle historien og støtter Luftforsvarsmuseet med dugnader og utstillinger av NIKE materiell.

Norsk Luftfartsmuseum
Onsdag 10. juni kl. 13.00

Fri inngang.

03.06.2015

Norsk Luftfartsmuseum har gått til anskaffelse av en Norseman som er i flybar stand. Flyet kommer fra Sverige, og ble vist fram på flystevnet på Kjeller nå nettopp.

Som det framgår av mailen vi fikk fra Anders Utgård skal flyet lakkeres om til sine opprinnelige farger på Gardermoen.

 

God Dag

 

Jeg har snakket med karene på Flysamlingen om å male Norseman. 

Mitt forslag, som de bifaller med sin sedvanlige entusiasme og pågangsmot, er at vi samler oss om en uke juni, hvor vi kjører en massiv dugnad for å forberede flyet til maling. Dette betyr at alle interesserte fra fjern og nær bretter opp ermer og kjører på med en konsentrert innsats for å preppe flyet til maling. 

Når dette er gjort sikter vi på å låne lakkhangaren til 335, samt kompetent personell, til å male flyet. 

For å få dette gjort i sommer, er det viktig for oss å få dette gjort innen juli, da størsteparten av våre frivillige drar på sin velfortjente sommerferie. Hvis dette ikke er mulig, blir jobben skjøvet til august. 

Vårt forslag er å gjennomføre dette i en konsentrert periode mellom 15 og 30 juni. Det er imidlertid ikke snakk om å bruke hele perioden, men vi skal forsøke å komme ned mot en ukes gjennomføring for hele prosjektet. Det er et håp om å få til en landsdekkende dugnad med deltakere også fra Bodø og andre deler av landet. 

Luftforsvarsmuseet stiller med penger til selve malingen, og også utstyr til grunning og prep, samt muligens flybilletter til noen frivillige fra Bodø som ønsker å delta i dugnaden. Spørsmålet blir da, (et spørsmål vi må ha svar på i løpet av mandag 8 juni), er om dette er en farbar løsning for alle impliserte. Hovedsakelig må 

  • vi ikke ha store bookinger i perioden
  • Ha kompetent personell til stede i deler av tiden slik at de frivillige blir styrt
  • Koordinere inn- og utflyging til FFG 

Hva mener dere karene om dette???

Jeg koordinerer med frivillige og lakkboks 335, NSF må snakke seg imellom og mene noe felles om mulighetene for å få dette til, og også mene noe om hvem som kan være faglig kompetent til å lede arbeidet, og om denne kan stille. 

Jeg tror at Guttorm og Joakim kan ha nødvendig kompetanse, men det må andre mene noe om. 

 Snakk sammen, meld tilbake innen 8. 

Anders Utgård

Sjef Luftforsvarsmuseet

Fagsjef Luftmilitært materiell Forsvarets Museer

 Tlf +47 7550 7877

Epost au@luftfartmuseum.no
20. desember 2014

20. desember 2014

Info: Fagseminar 2015

Grunnet arbeid med ny sivil utstilling ved museet har vi ikke kapasitet til å gjennomføre noe fagseminar i 2015, vi beklager dette, men lover å komme sterkt tilbake!

Det er stadig endring i forventninger til en aktiv museumsopplevelse fra de besøkende og ikke minst neste generasjons museums bruker. Den utfordringen er vi godt i gang med å ta tak i, og det største løftet siden åpningen i 1994 er nå planleggingen og gjennomføringen av ny sivil utstilling. Den er tenkt åpnet i 2016 til Bodø bys 200 års jubileum.

 

Det er 20 år siden Norsk luftfartsmuseum åpnet sine dører for publikum og vi nærmer oss 1 million besøkende. En stor prestasjon!  Museet er i dag veldrevet med en engasjert stab og aktive støttespillere.  Vi får mye skryt av mangfoldet av tilbudene vi leverer til et bredt publikum.

Vi gleder oss derfor stort til å kunne fortelle en oppdatert versjon av norsk luftfartshistorie i en spennende innpakning i 2016.

Vennlig hilsen

Erling Kjærnes

Direktør

                                                                  

         
Fra BLHF
 
Hei,
 Vi har fått en CD med filmen “Lost in the Arctic” som omhandler letingen etter Latham, med Birger, Per Arvid og Kjell Lutnes i biroller og kulisser laget på et herværende verksted.  Filmen tar 45 min.  CDen ligger på kontoret ved siden av PCen, og kan lånes ut til gjennomsyn.  Hvis du låner den, legg igjen en lapp med navnet ditt så vi vet hvem som har den.
 
Hilsen Gunnar