Hopp til innhold

Her flyr Eskil «The Widowmaker» for første gang på 33 år

I dag fikk det legendariske Starfighter-flyet luft under vingene igjen.

F-104 Starfighter var kanskje Norges viktigste våpen under den kalde krigen, og i dag tok jagerflyet igjen av ved Bodø hovedflystasjon.

Jagerflypilot Eskil Amdal er plukket ut til å sitte bak spakene, når Starfighter igjen skal ut å fly igjen.

Hun har blitt omtalt som «The Widowmaker» og beskrevet som en rakett med vinger. F-104 Starfighter var kanskje Norges viktigste våpen under den kalde krigen, og i dag kan jagerflyet igjen ta av ved Bodø hovedflystasjon.

En dugnadsgjeng har brukt de 13 siste årene på å gjøre flyet flyvedyktig igjen. Når det gjør comeback i lufta for første gang på 33 år i Norge, er det med F16-pilot Eskil Amdal bak spakene.

– Det tror jeg blir fantastisk. Det er veldig spennende. Både for meg personlig og foreningen som har jobbet i 13 år med dette som mål, sier Amdal.

Flyet landet trygt på Bodø Hovedflystasjon etter test-turen med jagerflyger Eskil Amdal.

– Vingene er nesten bare pynt

Starfighter i Bodø

Starfighteren er klar på rullebanen i Bodø.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK
Starfighter i hangaren ved Bodø hovedflystasjon

Starfighter blir klargjort for flyvning i hangaren ved Bodø hovedflystasjon.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Han er en av Norges mest erfarne testpiloter og håndplukket av «Starfighterens venner» til å gjennomføre flyvningen. Et oppdrag han er takknemlig for.

– Det er en av modellene jeg holdt på med som liten. Det var veldig stor del av den kalde krigen for hele vesten. Derfor er det så spesielt.

Flyet fikk i sin tid også tilnavnet «Vestfjordoksen», på grunn av det voldsomme brølet motoren ga.

Det var kjent for å kunne fly over to ganger lydens hastighet, og var med det raskere enn arvtakeren F-16.

– Det var veldig moderne i sin tid og det er bygd for fart. Vingene er nesten bare der som pynt. Det er det som kjennetegner Starfighteren. Den må ha mye fart. Når du har mindre vinger må du ha større fart.

Starfighteren fraktes gjennom Bodø sentrum da den kom for første gang for 40 år siden

Starfighteren fraktes gjennom Bodø sentrum da den kom for første gang for 40 år siden.

Foto: Forsvaret

Ikke redd

Starfighter

Norge fikk sine første F-104 Starfighter i 1963. Flyene ble levert som en del av det amerikanske våpenhjelpprogrammet, og Norge betalte derfor ikke for flyene. Flytypen ble avløst av F-16 fra 1981, og Starfighter ble på slutten av 1980-tallet satt i reserve og utfaset.

Foto: Scanpix / Scanpix

Han har aldri tidligere flydd en Starfighter, men etter timer med trening og øving på bakken, føler han seg svært godt forberedt på det som venter han.

Flytypen har en historie preget av en rekke ulykker. Av til sammen 45 Starfightere i Norge, gikk 13 tapt og seks personer mistet livet.

Og da kona fikk høre at flyet hadde kallenavnet «The Widowmaker» ble det ikke veldig godt mottatt. Amdal er ikke redd, men sier at han har enorm respekt for maskinen.

– Denne maskinen er designet for å operere i et visst rom og fart. Så lenge du respekterer det så har den vist at den er en veldig solid maskin.

Starfighter

Det er en stor dugnadsgjeng som har stått på i 13 år for å realisere drømmen om å kunne få Starfighteren på vingene igjen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
Starfighter og F-16
Foto: Ole Marius Rørstad / NRK